Közélet

Amnesty Világjelentés: Jól lehúztak minket

A romák az élet minden területén hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve - áll az Amnesty International legfrissebb jelentésében.

A magyarországi roma közösség továbbra is "az élet minden területén" megkülönböztetéssel kénytelen szembenézni, és a melegek is változatlanul "erőszakos csoportok intoleranciájával találkoznak" - áll az Amnesty International által csütörtökön kiadott idei világjelentés Magyarországgal foglalkozó fejezetének bevezetőjében - írta az nport.hu az MTI híre alapján.

A világ legnagyobb emberi jogi csoportjának 2009-es összefoglalója a Magyarországról szóló másfél oldal élén említi a Magyar Gárdát. "Növekedett a radikális jobboldali, alapvetően cigányellenes Magyar Gárda támogatottsága, amely fellép az általa „cigánybűnözésnek” nevezett jelenséggel szemben.

A Fővárosi Bíróság decemberben döntött a szervezet feloszlatásáról, mivel „annak célja a félelem légkörének megteremtése, amit a romák által lakott településeken rendezett felvonulásokkal, valamint a szervezet vezetőinek beszédeivel igyekeznek elérni, ezáltal sérti a többi polgár jogait”.

Az Amnesty International szerint a romákat továbbra is sújtó megkülönböztetések közé tartozik a közoktatáshoz, az egészségügyi szolgáltatásokhoz, a lakhatáshoz és a foglalkoztatáshoz való hiányos hozzáférés.

Az AI idézi egy nem kormányzati szervezet jelentését, amely szerint a romák oktatási szegregációjának felszámolását célzó intézkedések "egyes helyi hatóságok részéről ellenállásba ütköznek", és 170 településen léteznek továbbra is tényszerűen szegregált, csak romákat oktató iskolák.

Amnesty International szegregáció jelentés romák
Kapcsolódó cikkek