Közélet

Cyberháborús parancsnokságot hoz létre az Obama-kormány

Az amerikai kormány illetékeseinek tájékoztatása szerint a kabinet elkülönített parancsnokságot hoz létre, melynek feladata offenzív és defffenzív cyberháborús tevékenységek koordinálása.

Obama elnök ma jelenti be azokat a lépéseket, amelyek alapvetően megváltoztatják az Egyesült Államok számítógépes biztonsághoz fűződő viszonyát. Egy a New York Times-nak nyilatkozó kormányhivatalnok szerint több milliárd dolláros költséggel új parancsnokság jön létre, amely mind a Nemzetbiztonsági-, mint a Nemzetgazdasági Tanács felé elszámol majd tevékenységéről. A szervezet elsődleges feladata az állami hálózatok és a pénzügyi szektor számítógépeinek védelme.

Az informátorok szerint ma vitatják meg a tervet, de a következő hetekben Obama elnök várhatóan aláírja a cyberparancsnoksággal kapcsolatos dokumentumot. Ez a lap szerint hivatalosan is megerősíti, hogy az amerikai fegyverarzenálnak a számítógépes harci eszközök is részei és a jövőben ezeket egyre gyakrabban vetik majd be.

A Fehér Ház eddig nem tett közzé olyan nyilatkozatot, mely szerint Barack Obama támogatná a cyberhadviselést és a mára várható bejelentés is kizárólag a védelmi lépésekre fókuszál majd. Az ügyről nyilatkozó illetékesek szerint ugyanakkor mostanra a védelmi kabinet a cyber világot a hagyományos harcmezőkkel egy szinten kezeli, az új parancsnokságot várhatóan a Pentagon vagy a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) irányítja majd.

Obama Pentagon parancsnokság cyberhadviselés Nemzetbiztonsági Hivatal cyberháború
Kapcsolódó cikkek