Közélet

Észak-Korea felmondta a fegyverszüneti egyezményt

A szerdán újabb rövid hatótávolságú rakétákat fellövő Észak-Korea szerint Dél-Korea hadat üzent neki, mivel a déli szomszéd csatlakozott a tömegpusztító fegyverek elterjedését meggátló kezdeményezéshez.

Észak-Korea hadüzenetnek tekinti, hogy Dél-Korea csatlakozik a tömegpusztító fegyverek elterjedését meggátló kezdeményezéshez (PSI) - közölte szerdán a kommunista ország hadserege.

Phenjan a továbbiakban nem tekinti magára nézve kötelezőnek az 1953-ban, Panmindzsonban megkötött fegyverszüneti megállapodást, miután az Egyesült Államok „beléptette dél-koreai bábjait” a kezdeményezésbe. A sztálinista ország figyelmeztetett: azonnali „kemény katonai lépéseket tesz”, ha Dél-Korea a PSI-re hivatkozva feltartóztat vagy megpróbál átkutatni észak-koreai hajókat. Így nem garantálja a jövőben a nyugati partjaihoz közelítő hajók biztonságát.

Akik provokáltak bennünket, azoknak könyörtelen és elképzelhetetlen büntetéssel kell szembenézniük. Az imperialisták és a Ri Mjong Bak (dél-koreai elnök) körüli árulók hadiállapotba taszították a Koreai-félszigetet” – hangoztatta a kommüniké.

Dél-Korea kedden csatlakozott a PSI-hez, válaszul a hétfői észak-koreai rakétakísérletre, és az atomrobbantásra. Korábban csak megfigyelői státussal rendelkezett a szervezetben, hogy ne ingerelje az északi szomszédot.

Észak-Korea szerdán újabb rövid hatótávolságú rakétát lőtt fel, három nap alatt immár a hatodikat.

Észak-Korea fegyveres konfliktus atomrobbantás fegyverszünet
Kapcsolódó cikkek