Közélet

Évente 300 ezren halnak meg a klímaváltozás miatt

Egy a volt ENSZ-főtitkár vezetésével működő műhely közlése szerint évente 300 ezren halnak meg a klímaváltozás miatt bekövetkező katasztrófák következtében.

A Global Humanitarian Forum mai, AP által idézett közlése szerint a klímaváltozás az évi 300 ezer élet elvesztése mellett 1,25 milliárd dolláros anyagi veszteséget is jelent. A Kofi Annan vezetésével működő szervezet úgy véli, jelenleg a Föld 325 millió lakosát érinti súlyosan a klímaváltozás és ez a szám 2030-ra a duplájára emlekedik majd.

"A klímaváltozás csöndes krízis, mégis korunk legnagyobb, kialakulóban lévő humanitárius katasztrófája" – nyilatkozta a jelentéssel kapcsolatban Kofi Annan. A kutatás szerint az elsivatagosodás következtében egyre kevesebben jutnak tiszta ivóvízhez, így az alultápláltság, a malária és a fertőzések egyre nagyobb teret nyernek.

A felmérés kiemeli: a klímaváltozás miatt kialakuló katasztrófák áldozatainak 99 százaléka a fejlődő országokban él, holott ezek az államok a globális károsanyag-kibocsátás mindössze 1 százalékáért felelősek.

humanitárius katasztrófa kibocsátás Annan klímaváltozás
Kapcsolódó cikkek