Közélet

Göncz szerint Gyurcsány túl gyors volt az uniónak

Göncz Kinga szerint Gyurcsány Ferenc ötletei túlságosan hirtelen érték az európai bürokráciát, ahol "minden hosszú ideig tart".

Az azért utasította el Gyurcsány Ferenc 180 milliárdos tervét - aminek kapcsán a volt kormányfő új vasfüggöny kialakulásáról beszélt -, mert rengeteg félreértés fűződött hozzá - véli Göncz Kinga. A végösszeg ugyanis tartalmazott rengeteg olyan tételt, amelyek külön-külön már részben átmentek, részben elindultak, részben még az asztalon feküdtek - jelentette ki Göncz Kinga volt külügyminiszter az Inforádióban.

Az Európai Unióban egyébként minden hosszú ideig tart - jegyezte meg a politikus. Gyurcsány Ferenc még a válság előtt fölvetette egy közös európai pénzügyi felügyelet szükségességét. Három hónappal később már voltak, akik támogatták, mára pedig szinte realitás. A 180 milliós javaslatcsomagból számos elem megvalósult - mutatott rá Göncz Kinga.

Balázs Péter jelenlegi külügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, a csomag rosszul volt előkészítve, és a magyar diplomácia nem foglalkozik ezzel tovább. Göncz Kinga szerint viszont a csomag elemei még ott fekszenek az EU asztalain.

Hozzátette: nem volt arra idő, hogy sokat egyeztessenek felőle, mivel nem "normál időket" élünk. Nyilvánosságra kerülés nélkül ugyanis először a nagyköveteknek kellene azt népszerűsíteni a kormányfők környezetében, és néhány hét múlva kellene felőle újra kérdezősködni - most pedig csak sokkal rövidebb egyeztetésre volt idő.

Göncz Kinga szerint nem az a legfurcsább, hogy a többi közép-európai ország sem támogatta Gyurcsány Ferenc emlékezetes javaslatát, hanem hogy azóta ők is pénzügyi segítségért kértek. Az eredetileg pszichológus Göncz Kinga szerint ennek az az oka, hogy nehéz helyzetben mindig jól jön, ha valakit úgy lehet föltüntetni, mint aki még nehezebb helyzetben van.

Válság idején pedig még fontosabbak a pszichológiai tényezők. Jobb előkészítéssel persze elkerülhetőek lettek volna a félreértések. De szerinte Balázs Péter is dolgozni fog azért, hogy a csomag egyes elemei megvalósuljanak.

Göncz Kinga unió Gyurcsány Ferenc balázs péter
Kapcsolódó cikkek