Közélet

Gusztos: változtassuk meg a kopogtatócédulák gyűjtését

Gratulálok Páva Zsoltnak nagyarányú pécsi győzelméhez – fogalmazott Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában.

Felszólalásom nem ennek megkérdőjelezéséről szól. Azonban az elmúlt választásokon komoly adatvédelmi problémák merültek fel – utalt a pécsi választásn is felmerült gyanúra, miszerint visszaéltek a kopogtatócédulákon gyűjtött adatokkal.

"Mi történt a többi, nem leadott ajánlószelvényekkel?" – tette fel a kérdést, mert a pártok sokkal kevesebbet adtak le belőle, mint amennyit összegyűjtöttek.

Javasolom, változtassuk meg a kopogtatócédula gyűjtéseket, s ezentúl a polgárok a pártok helyett az Országos Választási Bizottsághoz jutassák el azokat, megelőzve a pártok adatgyűjtéseit.

"Másrészt arra kérem a pártokat, hogy közjegyző jelenlétében semmisítsék meg a nem-leadott ajánlószelvényeket" – tette hozzá.

A választások természetes velejárója a kampány – reagált minderre Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára.

Ennek során a pártoknak óhatatlanul kezelniük kell a szimpatizánsok adatait, mint például a kopogtatócédulák gyűjtése során. Természetesen merülnek fel problémák, a törvény megpróbál jó garanciákat kijelölni. Azonban a gyakorlat ezt nem mindig igazolja - közölte az államtitkár.

Úgy gondolom, érdemes minden új javaslatot megvizsgálni - jelentette ki.

SZDSZ Avarkeszi Dezső választás kopogtató cédulák Parlament Gusztos Péter
Kapcsolódó cikkek