Közélet

Időutazás, avagy újrajátszható az evolúció? - Kiderül!

A NASA asztrobiológiai programjában résztvevő tudósok érdekes kísérletre készülnek: egy már kipusztult baktériumfaj egyetlen génjét beültetik egy ma élő baktériumba, hogy megfigyelhessék: újrajátszható-e az evolúció.

A Jurassic Park már megmutatta, hogy a kihalt fajok feltámasztása kellemetlen következményekkel kár. A NASA Astrobiology: Exobiology and Evolutionary Biology programjának résztvevői ezért most sokkal biztosabb módszerrel akarják visszapörgetni az idő kerekét - fogalmaz a LiveScience.

Eric Gaucher és Betul Kacar azt tervezik, hogy egy kihalt baktériumfaj génjét ültetik be egy ma élő baktériumba. A kísérlet célja, hogy fényt derítsen arra: újra megtörténhetnek-e a múltban lezajlott evolúciós folyamatok.

Bár a tudósok – a Jurassic Park szereplőivel ellentétben – nem vállalkoznának egy dinoszaurusz felélesztésére, (a kihalt állatok genetikai kódja szinte biztosan nem élhet túl több tíz tízmillió évet) kevésbé távoli fajok esetében ennek lehetősége felmerül. A mintegy 11 ezer éve kihalt gyapjas mamut géntérképét például már tavaly novemberben elkészítették, így akár meg is lehetne próbálni feltámasztani.

Gaucher és Kacar emellett arra is rájöttek, hogy nem feltétlenül szükséges szövetdarabokat találni egy állat genetikai kódjának feltárásához. A tudósok szerint ugyanis a családfa vizsgálatával visszakövetkeztethető, milyen lehetette a távoli rokon.

mamut evolúció genetika gén dinoszaurusz kihal tudós baktérium Jurassic Park
Kapcsolódó cikkek