Közélet

Kevesebb ajánlószelvényt kalapozott össze az SZDSZ

Leadta az SZDSZ által összegyűjtött európai parlamenti ajánlószelvényeket kedd délután Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke az Országos Választási Bizottságnak.

A kampányfőnök elmondta, hogy több mint 30 ezer ajánlószelvényt adnak le. Az SZDSZ sajtóosztálya közölte, hogy pontosan 33.836 cédulát gyűjtöttek - írta a párt honlapja.

Horn Gábor azt is közölte, hogy az ez után beérkező ajánlószelvényeket közjegyző jelenlétében semmisítik meg, és azt kérik a többi párttól, hogy ők is így cselekedjenek.

Horn Gábor úgy fogalmazott: fontos, hogy nyoma maradjon az ajánlószelvények megsemmisítésének, és ez ügyben az SZDSZ törvénymódosítást is kezdeményez, hogy ez a procedúra a jövőben külső ellenőrzéssel történjen meg. Hozzátette: látható, hogy vannak olyanok, akik más funkciókra, például adatgyűjtésre használják a szelvényeket, és ez elfogadhatatlan.

Emlékeztetett arra, hogy már elindult a kampány, és a szabad demokraták ennek, illetve a választásnak a kapcsán két vitát is kezdeményeztek, de a parlamenti frakcióval rendelkező pártok elnökeitől még nem kaptak visszajelzést.

A kampányfőnök közölte: hogy ezután a sikeres kampányra akarnak összpontosítani, és remélik, hogy legalább egy képviselőt ki tudnak juttatni Brüsszelbe.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nem tartja kevésnek a csaknem 34 ezer ajánlószelvényt, ugyanis az induláshoz 20 ezer érvényes szelvényre van szükség, és 2004-ben, amikor az SZDSZ 8 százalékot kapott az EP-választáson, mintegy 35-36 ezer szelvényt adtak le.

Szintén kérdésre válaszolva a Borsod megyei Szendrő kapcsán, ahol állítólag valakik étkezési utalványokkal fizettek az ajánlószelvényekért, azt mondta: a településről a szabad demokratákhoz egyetlen egy szelvény sem érkezett, és a belső vizsgálatuk alapján nem tudnak arról, hogy bárki is megbízást adott volna a párt nevében ilyen típusú gyűjtésre.

EP-választások SZDSZ kopogtatócédula
Kapcsolódó cikkek