Közélet

"Nincs baloldali, vagy jobboldali vírus!"

A közegészségügyi járványállapot érdekében tett intézkedések mindig megtérülnek – fogalmazott Kökény Mihály, az MSZP frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában.

"Jelenleg az új influenzavírus már emberről emberre terjed, így egyre veszélyesebb, de Magyarország készen áll a szükséges lépésekre. Az új vírus okozta veszély komoly, bár hazánkban még nincs jelen a járvány" - mondta Kökény.

Úgy vélte, a kormány és a szakemberek eddig is megtettek mindent és ezután is megfognak. Javasolta, hogy a szakmai kérdésektől a politika tartsa távol magát, hiszen nincs baloldali vagy jobboldali vírus. Figyelmeztetett, korrekt tájékoztatásra van szükség. Másrészt a lakosság bizalmát kérte.

"Komolyan kell venni!"

Szerinte az új vírus járványveszélye abban áll, hogy az emberi szervezet még nem találkozott vele, ezért védtelen - mondta Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. "Szükséges ezért, hogy komolyan vegyük. Az elmúlt napokban a kormány a következő intézkedéseket tette: az első riasztást követően Ferihegy megerősítése és a kistérségek felkészítése. Felülvizsgáltuk továbbá tartalékainkat és védekező eszközeinket - közölte az államtitkár.

Hangsúlyozta, a vírus nem terjed a sertéshússal. Másrészt a közelgő járvány még nem vész, hiszen az országban nincsen. Arra kért mindenkit, ne tegyen felelőtlen politikai nyilatkozatokat.

járvány vojnik mária Kökény Mihály vírus sertésinfluenza Parlament
Kapcsolódó cikkek