Közélet

Observer: önvédelmi csoportokat alakítanak a magyar romák

Önvédelmi csoportokat alakítanak a magyarországi roma közösségek, miután az ellenük elkövetett támadásokban öten vesztették életüket az elmúlt tíz hónap során – áll a The Observer helyszíni tudósításában.

A legnagyobb vasárnapi baloldali brit lap Tiszalökről – a legutóbbi gyilkosság helyszínéről – keltezett riportja megszólaltja a kelet-magyarországi település roma közösségének egyik vezetőjét, Borsi Gyulát, aki azt mondta: a roma lakosság megszervezi magát, mivel nincs más választása. A lap szerint az új roma polgári védelmi szervezetek hatos csoportokban fognak járőrözni hajnalig a cigányok lakta negyedekben - írja a hvg.hu az MTI alapján.

A riportban név nélkül idézett „liberális kommentátorok” szerint Kelet-Európában mára „a zsidók helyett a cigányok váltak a középosztály ellenséges érzelmeinek fő célpontjává”. A The Observer felidézi, hogy a Jobbik, „a romákkal szemben ellenséges szélsőjobboldali párt” az előző választásokon alig 2 százalékos eredményt ért el, de azt várja, hogy a következő választáson átlépi a parlamenti bekerüléshez szükséges 5 százalékos küszöböt.

Observer csoport romák önvédelmi cigányok
Kapcsolódó cikkek