Közélet

Szilvásy gyanúsítottként ma megy az ügyészségre - Összefoglaló

Szerdán gyanúsítottként tesz vallomást a Központi Nyomozó Főügyészségnek az UD Zrt. ügyében a volt titokminiszter, legalábbis ezt lehet valószínűsíteni.

Személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt hallgatják ki gyanúsítottként Szilvásy György volt titokminisztert, értesült az MTV Híradója. A Magyar Nemzet Bárándy Gergely szocialista politikus keddi nyilatkozatára alappozva azt írja, hogy Szilvásy Györgyöt szerdán hallgatják ki - idézi a távirati irodát a sonline.hu.

Eddig sem a volt miniszter ügyvédje, sem a Központi Nyomozó Főügyészség nem árulta el, hogy pontosan mikor és milyen ügyben hallgatják ki az egykori minisztert, pusztán a gyanúsítás tényét ismerték el.

A Népszava szerint az is kérdéses, hogy ki szivárogtatott ki információkat az UD Zrt. ügyről elsőként író Magyar Nemzetnek egy olyan kérdésben, ami ügyészségi szakaszban tart. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője azt mondta kedden, hogy az ügyészség sem a Magyar Nemzetnek, sem más sajtóorgánumnak nem adott tájékoztatást.

Kedden derült ki, hogy Szilvásy Györgyöt gyanúsítottként beidézték a Központi Nyomozó Főügyészségre az UD Zrt. ügyével összefüggésben.

Az UD Zrt. körüli botrány tavaly ősszel tört ki, miután a cég Szilvásy titokminiszter szerint megtámadta a kormányzati gerinchálózat informatikai rendszereit, ezért a vagyonvédelmi céget az ellenzékhez kötődő árnyék-titkosszolgálatként próbálták láttatni. Azonban a gyanú nem igazolódott be, az ügynek máig nincs gyanúsítottja. Ugyanakkor kérdések merültek fel az NBH eljárásával kapcsolatban, ugyanis nem volt jogalap a cég megfigyelésére és lehallgatására.

A cég tavaly szeptemberben feljelentést tett, miután a sajtónak kiszivárogtattak egy lehallgattott telefonbeszélgetést egy UD Zrt-s vezető és Csányi Sándor OTP-vezér között. Az ominózus beszélgetés során Dávid Ibolyára vonatkozó terhelő adatok gyűjtéséről esett volt szó. A pártvezető ezt a hírt használta fel riválisa, Almásy Kornél visszaléptetésére a pártelnöki versenytől.

A volt titokminiszter jelenleg a Magyar Nemzeti vagyonkezelő Zrt. humánpolitikai és koordinációs főigazgatója.

UD szilvásy kihallgatás gyanúsított bíróság
Kapcsolódó cikkek