Közélet

"A baloldal megbüntetése" - Külföldi lapvélemények a választásról

Mind Németországban, mind Franciaországban veszített a baloldal - elsősorban mégis a nagy-britanniai Munkáspárt visszaesését emeli ki a Neue Zürcher Zeitung. A brit BBC az EP-választások kapcsán kiemeli: az európai szavazók "megbüntették a baloldalt".

Emellett azonban egy másik trendet is kiemel a svájci lap: nagy sikert értek el a protesztpártok, mindenekelőtt a jobboldali populisták és a rasszisták. De a liberálisok és a zöldek is.

Az választási irodája szerint az Európai Néppárt frakciója várhatóan 267, az Európai Szocialisták Pártja 159 mandátumot nyert meg a 736 helyből - azaz egyértelmű a jobboldali túlsúly.

Egy harmadik megfigyelhető trend a választási részvétel visszaesése: még soha nem voltak ilyen alacsony arányban szavazni a választásra jogosultak, a 375 millió szavazópolgárnak csupán mintegy 43 százaléka vett részt az elmúlt négy napban.

A legnagyobb érdektelenség Közép-Kelet Európában volt tapasztalható: 30 százalékosnál is alacsonyabb volt a részvétel Csehországban, Litvániában, Lengyelországban, Szlovéniában, Szlovákiában és Romániában. Az első európai választásokon, 1979-ben még a jogosultak 63 százaléka ment el.

Az Associated Press tudósítása alapján a svájci lap kiemeli: "visszazuhantak a szocialisták". Messze a konzervatív Fidesz a legerősebb, a jobbszélső Jobbik pedig 3 képviselőt küldhet - írják. A szocialisták gyenge szereplését a nemrég visszalépett Gyurcsány Ferenc népszerűtlenségével indokolják, aki a pénzügyi válság során az országot egy kemény megszorítási pályára terelte.

A brit portál is kiemeli a szélsőséges és bevándorlás-ellenes pártok nyert mandátumait Nagy-Britanniában, Hollandiában, Ausztriában, Dániában, Szlovákiában és Magyarországon - a Jobbik ünnepéről még fényképet is közölt tömör összeállításában.

EP-választások Európai Néppárt európai szocialisták pártja részvétel szavazó
Kapcsolódó cikkek