Közélet

Az MSZP-szavazók ötöde szerint nem szélsőséges a Jobbik

A többség nem tartja szélsőségesnek a Jobbikot, tízből csak hárman vélekednek úgy, hogy veszélyt jelent a demokráciára - írja a Népszabadság a Progresszív Intézet kutatása alapján.

Nincsenek többségben azok, akik úgy gondolják, hogy a Jobbik szélsőséges eszméket képviselő párt, amely veszélyt jelent a demokráciára: tíz megkérdezettből mindössze hárman vélekednek így - számol be a Népszabadság.

Jelentős a bizonytalanok tábora: több mint egyharmad azok aránya, akik nem tudják vagy nem akarják elárulni, hogy mit gondolnak a Jobbik szélsőségességéről. Nincs többsége annak az álláspontnak sem, hogy a Jobbik parlamentbe jutása rosszat tenne a közéletnek. 

A Progresszív Intézet kutatása – melyet a Publicus Intézettől rendelt meg – nyomán tapasztalható tanácstalanság fontos problémára világít rá: a párt prominenseinek nyilatkozatai vagy nem jutnak el a többséghez, vagy azok szélsőségességét nem tudják dekódolni.

Harmadik lehetőség, hogy a bizonytalanok hatalmas táborában sok a rejtőzködő, s ők nem kívánják felfedni a jobboldali extremizmussal kapcsolatos szimpátiájukat.

Ha pártszimpátia alapján közelítünk a kérdéshez, egyértelműen látszik, hogy a szocialista szavazótábor nagyobb arányban látja szélsőséges pártnak a Jobbikot, mint a Fidesz hívei: míg 10 szocialista szavazóból öt (56 százalék) szélsőséges pártként tekint a Jobbikra, addig a Fidesz szavazói körében 10-ből csak 3-an (35 százalék) látják így. Jelzésértékű, hogy a szocialisták körében is van 19 százalék, aki nem látja szélsőségesen jobboldalinak a Jobbikot, illetve 25 százalék nem tudja eldönteni a kérdést vagy nem válaszolt.

kutatás pártszimpátia Jobbik szavazók szélsőséges
Kapcsolódó cikkek