Közélet

Bajnai: csődbe jutna a büdzsé, ha az ellenzék beváltaná ígéreteit

A kormányfő szerint azonnal csődbe vinné a költségvetést, ha az ellenzék beváltaná összes "megszüntetjük-visszavonjuk" ígéretét. Bajnai Gordon nyilatkozata az Inform Média három lapjában - az Észak-Magyarországban, a Kelet-Magyarországban és a Hajdú-bihari Naplóban - jelent meg csütörtökön.

A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy javult az ország helyzete az elmúlt ötven napban - számol be a Hírszerző az MTI alapján. A magyar államcsőd kockázatát jelző nemzetközi pénzpiaci mutató a felére zuhant, és ez megmutatkozik a forintárfolyam jelentős javulásában is, ami egymilliónál is több család számára jelenti a hiteltörlesztő részletek csökkenését.

A kormányfő úgy vélekedett, ha az ellenzék összes "megszüntetjük-visszavonjuk" ígéretét beváltaná, az a legszerényebb számítások szerint is azonnal csődbe vinné a költségvetést. "Ezt ők sem akarhatják, tehát a nyilatkozataikat tekintsük inkább választási propagandának" - közölte Bajnai Gordon, majd hozzátette: amennyiben végrehajtják a programjukat, akkor az elkövetkezendő két évben az unió országai között azon harmadba kerül Magyarország, amely a legkevesebb költségvetési hiányt tudhatja magáénak.

Az euró bevezetésével kapcsolatban a kormányfő kijelentette: nem jósol sem dátumot, sem árfolyamot, ám a kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy minél hamarabb sikerüljön a közös fizetőeszköz bevezetése.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a most zajló belpolitikai vitáról, Bajnai Gordon kijelentette: kampány van, ezt tudomásul kell venni. "Nem vagyok sértődékeny, és kizárólag az érdemi munkára koncentrálok.

ígéret Bajnai Gordon ellenzék csőd költségvetés
Kapcsolódó cikkek