Közélet

Bajnai Izraelben: karanténba kell zárni a Jobbikot

Bajnai Gordon miniszterelnök izraeli látogatásán a Jobbik magyarországi térnyerése is szóba került Benjamin Netanjahuval folytatott tárgyalásán.

„Magyarország egyik legközelebbi barátja a közel-keleti térségben Izrael” – hangoztatta Bajnai Gordon Jeruzsálemben, miután találkozott Simon Peresz izraeli államfővel. A magyar kormányfő közölte, szorongva figyelik az Iránban zajló eseményeket és aggódnak a kialakult helyzet miatt. „Az, ami Iránban történik rossz is és egyben jó is, mert ritkán látni, amikor az emberek utcára vonulnak az igazukért és forradalmat csinálnak, ahogyan 1956-ban Magyarországon is történt” – mondta Peresz.

Bajnai Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott megbeszélésén közölte, hogy már készülnek a 2010-ben esedékes soros magyar EU-elnökségre, amelynek ideje alatt létrejöhet egy izraeli-EU csúcsértekezlet. Tárgyalások folytak Magyarország és Izrael további együttműködési lehetőségeiről, és a világgazdasági válságról is.

A magyar és az izraeli kormányfő találkozóján szóba került a Jobbik térnyerése is. A magyar kormány ezért támogatja a holokauszt tagadását tiltó törvény elfogadását és szándékuk az is, hogy minden demokratikus párttal összefogva karanténba zárják a szélsőséges eszméket. Bajnai a kabinet nevében elhatárolódott a Jobbik nézeteitől és azt mondta: a szélsőséges párt olyan kérdéseket tett fel, amelyekre a vezető politikai erők nem tudtak választ adni. „Nem a kérdésfeltevéssel van probléma, hanem azzal, hogy a Jobbik válaszai vállalhatatlanok, szélsőségek, erőszakosak és antidemokratikusak” – hangoztatta Bajnai.

A Jobbik közleményében azt hangoztatta: nem lepődik meg azon, hogy a „senki által meg nem választott ideiglenes kormányfő első látogatásán tényleges megbízójához, a – saját bevallása szerint – Magyarország felvásárlásán ügyködő Simon Pereszhez igyekszik újabb instrukciókért”.

A Jobbik szerint majd a választók eldönthetik, hogy az általuk képviselt „ordas eszmék”, azaz a teljes nemzeti érdekvédelem, a termőföld, a nemzeti a közművek, a vízkészlet, az ásványkincsek magyar kézben tartása fontos-e, vagy „a Bajnaik, a Gyurcsányok, a Simorok, a Veresek, a Kókák, az Oszkók és megszámolhatatlan posztkommunista és globalizációs társaik által évtizedek óta alkalmazott „ordas gyakorlata”. Ilyen gyakorlat például a Jobbik szerint „az állami ezermilliárdok magánzsebekbe való kisíbolása”, vagy „az országot irányító politikai maffia szervezett és tömeges, off-shore cégek láncolatain keresztül gyakorolt adómegkerülése”.

Izrael Bajnai Peresz Jobbik jeruzsálem Netanyahu szélsőséges
Kapcsolódó cikkek