Közélet

Botrány az MSZP vezetői között az elnökségi ülésen

Komolyan összeszólalkoztak a résztvevők az MSZP kedd esti elnökségi ülésén. A vezetőség fiatal tagjai azt javasolták: a kongresszuson a párt felső vezetése kérjen bizalmi szavazást maga ellen. A javaslatot a többség leszavazta. A budapesti párttanács úgy döntött: fölkéri az országos elnökséget, hogy a kongresszuson terjesszen be bizalmatlansági indítványt maga ellen.

Feszült vita miatt húzódott késő estig az MSZP elnökségének keddi tanácskozása, miután a testület több tagja azt javasolta: a belső feszültségek és szervezkedések lezárása érdekében az elnökség kérjen bizalmi szavazást maga ellen a július 4-i kongresszuson.

A javaslatot Ujhelyi István alelnök vetette fel, de a Népszabadság információi szerint felsorakozott mögötte Mesterházy Attila alelnök/frakcióvezető, Varga László, a Societas elnöke, Bárándy Gergely elnökségi tag és Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár – számol be a Népszabadság.

Az érvelés szerint a "fiatalok" készek lemondani pártbéli posztjaikról, ha ez az MSZP megújulásának és baloldali "félfordulatának" akadálya lenne. Ugyanakkor egy bizalmi szavazás - így vagy úgy - megerősítheti a pártvezetést, és véget vethet a belső mozgásoknak.

 Az "ötök" javaslatát Veres János volt pénzügyminiszter élesen kritizálta, és ellene foglalt állást Puch László pártigazgató és Juhász Ferenc elnökségi tag is. Az "öregek" érvelése szerint, ha tisztújításra van szükség, akkor az MSZP alapszabályának megfelelően az csakis alulról építkező és teljes lehet, kizárólag az elnökséget lecserélni kockázatos és alapszabály-ellenes is lehet.

Szekeres Imre elnökhelyettes is amellett érvelt, hogy mindent csak az alapszabálynak megfelelően lehet tenni, különben esély lehet arra, hogy valaki megtámadja a döntést és végül "elkisgazdásodik" a folyamat. A tanácskozáson szót kért Burány Sándor budapesti elnök - ő tanácskozási joggal vesz részt az üléseken - és ismét "belenyúlt" az alapszabály-értelmezési vitába. Az okirat szerinte lehetőséget ad hasonló, részleges tisztújításra.

szocialista Veres MSZP elnökségi ülés Societas Bárándy Mesterházy
Kapcsolódó cikkek