Közélet

CIA-vezér: A volt amerikai alelnök terrortámadásra vágyik

Leon Panetta, a CIA igazgatója úgy véli, a Bush-kormány volt alelnöke, Dick Cheney szinte örülne annak, ha az Egyesült Államokat terrortámadás érné, mert ezzel igazolva látná a kínvallatásra vonatkozó nézeteit.

"Azt hiszem vért szimatol a nemzetbiztonság vizein" – fogalmazott Leon Panetta a The New Yorker június 22-i számában Dick Cheney-vel kapcsolatban.

A CIA igazgatója a Reuters által idézett cikkben úgy vélekedik, a volt alelnök azért szeretné, ha újabb terrortámadás érné az Egyesült Államokat, mert ezzel bizonyítva látná, hogy helyesen döntött, amikor a foglyok kínvallatását támogatta.

Cheney, aki a Bush-kormány tagjaként az ellentmondásos megítélésű vallatási módszerek, így a "waterboarding" használatát támogatta, a republikánusok szócsöve lett Obama elnök elleni kritikájával.

A volt alelnök többször kiállít a kínvallatásnak beillő technikák mellett, mondván: azok alkalmazhatóak, ha a nemzetbiztonság a tét. Cheney szintén kritizálta az elnöknek a guantanamói fogolytábor bezárásával kapcsolatos döntését.

alelnük Guantanamo terrotámadás kínvallatás CIA panetta cheney
Kapcsolódó cikkek