Közélet

Eladó nagybányai remekművek

Körülbelül száz festményt és grafikát mutat be a nagybányai művésztelep alkotóitól az a kiállítás, amelyet a MissionArt Galéria szervezésében nyílt meg nemrég a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

A július 12-éig látható tárlaton elsősorban a nagybányai "neósok" csoportjához illetve a művésztelep két világháború közötti korszakához kötődő művek szerepelnek. Az alkotások körülbelül fele - azok, amelyek a nagybányai művészet kutatása és műkereskedelmi forgalmazása terén régóta jelentős szereplőnek számító MissionArt tulajdonában vannak - eladó.

A sokszorosított grafikák árai 80 ezer forint körül kezdődnek, míg a festmények között néhány százezer és 5-6 millió forintos értékűek egyaránt szerepelnek. A legkiemelkedőbb értékű festmény, Boromisza Tibor nagy kiállításokon is bemutatott és többször reprodukált Nagybányai látképe ugyan egy magángyűjteményből került a kiállításra, és így nem eladó, de például Nagy Oszkár vagy a lengyel származású, 1911-12-ben Nagybányán működött Stanislas Stückgold jól ismert, első vonalbeli képeit akár haza is vihetjük.

A grafikai lapok közül kiemelkednek Aba-Novák Vilmos felsőbányai témájú metszetei, Ferenczy Valér, Mund Hugó alkotásai, Ziffer Sándor rajzai. A kiállítás helyszínének kiválasztását részben a Hódmezővásárhely és Nagybánya közötti, a mai művészeti életben is érezhető testvérvárosi kapcsolatok indokolják.

festmény művésztelep nagybányai grafika
Kapcsolódó cikkek