Közélet

Fizessen büntetést, aki nem szavaz! Német javaslatok a választási részvétel felturbózására

A német politikusok azon törik a fejüket, hogyan lehetne a választástól elmaradókat mégis csak az urnákhoz csábítani. A történelmi mélypontot jelentő 43,55 százalékos EU-részvétel ugyanis édes kevés.

Wolfgang Schäuble belügyminiszter ötlete szorosan kötődik az EU-reformokhoz: ő az EP-választásokkal egyidőben tartana egy közvetlen "EU-elnök-választást", hogy így mozgósítsa az embereket - idézi fel a Spiegel Online.

Egy másik CDU-s politikus a jelenlegi politikai keretek között maradva úgy véli, hogy a pártoknak eleve az európai bizottsági elnökjelöltjük személyével kellene kampányolniuk (jelen esetben a néppárti pártok Barrosóval), hogy az emberek láthassák, a megválasztandó új parlament melyik politikus mellett fog dönteni.

Egy harmadik CDU-s politikus javaslata szerint a nemzeti EU-biztos személyére leadandó voks jelenthetné a megoldást.

Egy szociáldemokrata politikus ötlete ennél valamivel egyszerűbb: minden távolmaradót 50 eurós büntetéssel sújtana. "Ha már nekünk politikusoknak is kötelező a parlamentben a szavazás, a lakosságnak is legyen az. (...) A demokrácia nélküli demokrácia nem működik!" Hasonló rendszer egyébként Belgiumban jelenleg is érvényben van - a hétvégén el is érték a 90 százalék feletti részvételt.

Egy másik SPD-s politikus az internetes szavazást vonná fontolóra - ehhez persze előfeltételként szükséges a rendszer teljes megbízhatósága.

Újabb elemzők azonban a politikusok figyelmét hívják fel: nem csak az alacsony részvétel az oka annak, hogy a nagy pártok - és mindenekelőtt az SPD - olyan gyenge teljesítményt ért el.

Németország SPD EP-választások eu-elnök CDU internet Barroso biztos
Kapcsolódó cikkek