Közélet

Háromszoros magyar tudóssiker Strasbourgban

Miközben Magyarországon nincs világos terv a hazai természettudományos lehetőségek kiaknázására, tudósaink kiválóan teszik a dolgukat – legalábbis ezt igazolja az a kiemelkedő siker, amiben fiatal kutatóink az Európai Anyagkutatási Társaság (European Materials Research Society, E-MRS) múlt héten Strasbourgban tartott rendezvényén részesültek.

A 20 párhuzamos szekcióban odaítélt fiatal kutatói díjak közül hármat is a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki és Anyagtudományi Kutatóintézetében (MTA MFA), illetve kutatócsoportjában dolgozó magyar tehetségek vehettek át az E-MRS ünnepi plenáris ülésen Abdelilah Slaoui-tól, a társaság elnökétől.
 
A „Fémoxid nanostruktúrák szintézise, tulajdonságai és alkalmazásai” szekcióban a nanométeres volfrámoxid szerkezetekről szóló előadásáért Szilágyi Imre Miklós, a BME Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszékén működő Anyagszerkezeti és Modellezési MTA kutatócsoport doktorandusza kapta a díjat.

A „Bio- és kémiai érzékelők és átalakítók: anyagoktól a rendszerekig” szekcióban bioérzékelő protein rétegek vizsgálata és az interferometrikus érzékelő rendszer felépítése témában tartott előadásaival Kozma Péter, a Pannon Egyetem Interdiszciplináris Doktori Iskola hallgatója, az MTA MFA fiatal kutatója nyert.

A „Szén nanocsövek és grafén - alacsonydimenziós szénszerkezetek” szekcióban a grafén rétegek kristályorientáció-függő marását tárgyaló előadásával Nemes Incze Péter, az ELTE Fizikai Doktori Iskola hallgatója, az MTA MFA munkatársa érdemelte ki az elismerést.

 „Ez a siker is jól példázza, hogy érdemes építeni a hazai tudásra. Fontos lenne, hogy a pedagógusokkal és a kormányzattal összefogva sikerüljön a mai tizenévesek természettudományos érdeklődését már most felkelteni, hogy az elkövetkező évtizedekben is legyenek kiváló magyar tudósaink, akik nélkül viszont sikeres magyar gazdaság sem lehetséges.” – mutatott rá Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója.

MTA MFA Európai Anyagkutatási Társaság ELTE E-MRS European Materials Research Society
Kapcsolódó cikkek