Közélet

Hosszabbíthat Barroso: Elfogadta a felkérést

José Manuel Barroso tegnap elfogadta az Európai Unió elnökségének felkérését, hogy további öt évre vállalja el a közösség végrehajtó testületének vezetését.

A jobbközép erők európai parlamenti választási sikere után nem keltett meglepetést Brüsszelben, hogy a konzervatív politikusnak ismét felajánlják a posztot jelenlegi ötéves megbízatása októberi lejárta utánra.

Barroso előzőleg értésre adta, hogy csak akkor fogadja el az újbóli felkérést, ha az EU tagállamai és az Európai Parlament (EP) elfogadja az integráció jövőjével kapcsolatos programját – idézte fel az előzményeket az EUobserver. Ennek kikötésére azért volt szükség, mert Barrosónak meggyőződése, hogy válság idején erős Európai Bizottság és erős kell.

Nem meglepetés Barroso újbóli jelölése Csaba László közgazdász, a Közép-európai Egyetem tanára szerint sem. Úgy véli, már az nagy teljesítmény a részéről, hogy 2005-ös nehéz indulása ellenére stabilizálni tudta a bizottság tevékenységét. Fenn tudta tartani az egyensúlyt a tagállamok között, s még a bürokrácia csökkentését is elindította az EU-ban.

Az EU döntéshozatali rendszerében a bizottság az első számú előterjesztő, az integráció „üzemeltetése” komoly kezdeményező szerepet biztosít számára – emlékeztetett Rácz Margit, az MTA Világgazdasági Intézetének kutatási igazgatója.

A cikket teljes terjedelmében, és benne Barroso megítélésének kritikus oldalát elolvashatja itt

Rácz Margit Európai Bizottság bizottság Barroso Európai Parlament Csaba László
Kapcsolódó cikkek