Közélet

Kumin: Sólyom most sem egyeztetett a főbírójelöltről

A köztársasági elnök nem változtatott az eddigi gyakorlaton, és nem egyeztetett a főbírójelölt személyéről egyik párttal, így az MSZP-vel sem - jelentette ki Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője szerdán az MTI-nek.

A magyar sajtóban kedden terjedt el az a hír, hogy Sólyom László köztársasági elnök egyezetett a jelölt személyéről a szocialista frakcióval. A hírt később visszavonták - idézi a távirati irodát a BAMA.



Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője a sajtóhírre reagálva kedden azt mondta: ez irreális feltételezés, hiszen a szocialista frakció nemtetszését már korábban is az váltotta ki, hogy az államfő nem egyeztetett a jelöltről, és ehhez a gyakorlathoz Sólyom László továbbra is tartotta magát.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője ezt követően arról beszélt: ha igaz, hogy a szocialisták egyeztettek a köztársasági elnökkel Baka András jelöléséről, akkor az igazságszolgáltatás elleni még durvább támadás, hogy hétfőn mégsem szavazták meg a jelöltet a parlamentben.

Baka Andrást hétfői ülésén másodjára sem szavazta meg az Országgyűlés, a szükséges 257 helyett 184-en szavaztak igennel, és 108-an utasították el az államfő jelöltjét. Sólyom László másnap mégis újrajelölte.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját Sólyom László már 2008 májusában jelölte erre a posztra, a jelölt akkor sem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados parlamenti támogatást.

Sólyom MSZP főbíró jelölt Kumin
Kapcsolódó cikkek