Közélet

Meglenne a 2/3-os Fidesz-többség, ha parlamenti választás lett volna vasárnap

Ha a június 7-ei szavazáson leadott voksokkal nem EP-képviselőket, hanem új Országgyűlést választottunk volna, a Fidesz-KDNP 269, az MSZP 56, a Jobbik 46, az MDF pedig 15 mandátumot szerzett volna - derül ki a Nézőpont Intézet számításaiból.

Az országgyűlési választáson a polgárok két szavazattal rendelkeznek. Az EP-választáson az országos listára leadott szavazatot a területi listás voksnak feleltettük meg, az egyéni képviselőjelölteknél pedig figyelembe vettük a 2006-os lokális eltéréseket a listás és a személyre leadott szavazatok között.

Az így kialakult két szavazatmennyiségből pedig a mandátum-számítási szabályok pontos betartásával modelleztük, hogy néznének ki az erőviszonyok a „június 7-ei” Országgyűlésben.

A modellezés több tanulsággal járt:

1. A Fidesz-KDNP frakciószövetség megszerezhette volna „most vasárnap” egyedül is a kétharmados többséget.

2. Csak Szanyi Tibor és Tóth József szocialista képviselőknek van esélye (Budapest 19. és 20. OEVK), hogy egyéni választókörzetben mandátumot szerezzenek, amennyiben a második fordulóban az MDF támogatását is megszerzik.

3. A szocialisták elsősorban az országos és nem a területi listáról szerezhetnének mandátumokat. Budapesten például csak 6 mandátumot szerzett volna az MSZP. Így az EP-választás előtt napvilágot látott területi listák körüli belharcot nem szabad túlértékelni.

4. Az országos listán kiosztható mandátumokért – méreténél fogva – az MSZP-nek elsősorban a Jobbikkal kellene megküzdenie. A Fidesz ugyanis alig rendelkezne töredékszavazatokkal, miután az OEVK-ban és a területi listákon is fölényesen győzött volna.

5. Az MDF sikere megmutatja, hogy az országos listáról leszoruló, de helyben befolyásos szocialista politikusok érdekeltek lehetnek egy új, 5 százalékos bejutási küszöböt elérni képes párt alapításában, hiszen így a kompenzációs listáról akár ők is bekerülhetnének.

többség mandátum lista választás Fidesz EP
Kapcsolódó cikkek