Közélet

Nem a Magyarok Nyilait vezette Budaházy

Terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészség tegnap valóban őrizetbe vette Budaházy Györgyöt, akit gyanúsítottként már ki is hallgattak, de megtagadta a vallomást és panasszal élt az őrizetbe vétel ellen.

„A megalapozott gyanú lényege szerint Budaházy György 2007-ben egy több személyből álló csoportot hozott létre és vezetett abból a célból, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal – azokat megfélemlítve – befolyásolják a parlamenti döntéseket. Nem a Magyarok Nyilairól van szó” – mondta lapunknak Fazekas Géza.

Az ügyészségi szóvivő hozzátette: e tevékenység részeként Budaházy György utasítására hajtotta végre az egyik bűntársa a Hiller István családi háza elleni lőfegyveres támadást, illetve az ő utasítására dobtak Kóka János épülő házára molotov-koktélt 2007. decemberében.

„Budaházy megalapozottan gyanúsítható azzal is, hogy 2009. április elején utasítást adott a bűntársainak arra, hogy helyezzenek el két országgyűlési képviselő házánál időzítő szerkezettel ellátott, futball labdába rejtett nagy mennyiségű robbanóanyagot. Az időzítő szerkezetek segítségével, azokat egy időben akarták felrobbantani, melyet a rendőrség közbelépése akadályozott meg” – fogalmazott Fazekas Géza. A felhasznált robbanóanyag alkalmas volt emberi élet kioltására.

A főügyészség mindezek alapján Budaházy Györgyöt állami szerv kényszerítése céljából fegyverrel kapcsolatos, közveszélyt okozó bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntette, robbanóanyag és robbantószer készítésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntette (melyet felbujtóként követett el) és kétrendbeli emberölés előkészületének bűntettével gyanúsítja. Budaházy jelenleg őrizetben van, de kezdeményezték az előzetes letartóztatását.

budaházy györgy őrizet terror Magyarok Nyilai
Kapcsolódó cikkek