Közélet

Nem semmisítik meg az iráni elnökválasztás eredményét

Az Őrök Tanácsa megerősítette Ahmadinezsád győzelmét, így nincs esély arra, hogy megsemmisítsék a június 12-i iráni elnökválasztás sokak által kétséges végeredményét.

„Az Őrök Tanácsa nem találta nyomát nagyobb csalásnak vagy törvénysértésnek, a választásokat a hivatalos eredmények szerint az eddigi elnök, Mahmúd Ahmadinezsád nyerte” – jelentette be kedden Irán legfőbb ellenőrző testületének szóvivője. Egy hétfői bejelentés szerint 50 választókörzetben észleltek szabálytalanságokat, legfőképpen azt, hogy több szavazatot adtak le, mint amennyi szavazásra jogosult volt.

Az Őrök Tanács úgy ítélte meg, hogy ezek a visszásságok nem befolyásolták jelentősen a választások végső kimenetelét, így kizárták annak lehetőségét, hogy megsemmisítsék a június 12-i választások végeredményét. A szavazáson második helyezett Mir Hoszein Muszavi hívei több napja folyamatosan tüntetnek a szavazatok újraszámlálását és új választásokat követelve. Az iráni rendfenntartókkal való összecsapásoknak eddig a hivatalos adatok szerint 17 halottja volt. Hétfőn újabb összecsapások voltak, a rohamrendőrök könnygázt vetettek be és a levegőbe lőttek. A hatóságok 50-60 ellenzéki tüntetőt vettek őrizetbe.

Az ellenzékiekkel szembeni erőszak ellen tiltakozva kedden bekérették a francia, a svéd és a finn külügyminisztériumba az iráni nagykövetet, Belgium pedig közleményben ítélte el az iráni hatóságokat. Párizsban követelték, hogy Teherán maradéktalanul tisztázza a voksolás tisztaságával kapcsolatos kételyeket. Franciaország megerősítette, hogy elítéli a tüntetések „brutális elfojtását”, amely „számos áldozatot követelt”.

Az soros elnöki tisztségét július elsején átvevő Svédország külügyi államtitkára, Frank Belfrage elítélte a tüntetőkkel szembeni erőszakot, a külföldi tudósítók munkáját sújtó korlátozásokat, és hangsúlyozta, hogy tisztázni kell az elnökválasztás eredményével kapcsolatos kérdéseket.

Az ENSZ főtitkára hétfőn felszólította az iráni hatóságokat, hogy haladéktalanul vessenek véget a letartóztatásoknak, a fenyegetéseknek és az erő alkalmazásának. Ban Ki Mun felszólította Teheránt, hogy tartsa tiszteletben az alapvető polgári és politikai jogokat, főként a véleménynyilvánítás és a szabad gyülekezés jogát.

Az iráni belügyminiszter törvénytelennek minősítette azt a tüntetést, amelyet iszlamista diákok terveztek keddre Nagy-Britannia teheráni nagykövetsége elé. A „diákok az iráni belügyekbe való beavatkozás” ellen akarnak tiltakozni, mert úgy vélik, London ösztönzi az iráni ellenzéket a kormánnyal való szembenállásra.

muszavi eredmény Ahmadinezsád elnökválasztás Irán
Kapcsolódó cikkek