Közélet

Sikerül dupláznia Ahmedinedzsádnak? "Soha nem tapasztalt" részvétel az iráni választáson

Soha nem tapasztalt tömegekben mennek szavazni az irániak a mai napon, ezért három órával kitolták az urnazárást. A választások első órájában a 42,5 millió választópolgárból már több mint 5 millióan leadták voksukat.

Mahmud Ahmedinedzsád iráni elnök második ciklusáért küzd, ám erős kihívóra talált - az azeri etnikumú - Hosszein Muszavi személyében - tudósít a BBC. Heves televíziós vitájukra Barack Obama amerikai elnök is reagált, mondván: ez is megmutatta, meg tud változni Irán. Korábban ilyen vitára soha nem került sor az elnökjelöltek között.

A választásokat nagy nemzetközi figyelem kíséri, miután a nemzetközi közösség egy elnökcsere esetén az iráni politikai irányváltására számít. Igaz, az iráni választások történetében egy uralkodó elnököt mindig megválasztottak egy második terminusra.

Amennyiben a mai választáson egyik jelölt sem éri el az 50 százalékot, egy második fordulóra kerül sor, ahol már csak a két első helyezet nevére lehet szavazni.

"Azt tanácsolom mindenkinek, szavazzon saját nézeteinek megfelelően" - mondta Khamanei Ajatollah, amint bedobta az urnába a voksát. "Isten akaratával a legjobb és a leginkább rátermett személyt fogjuk megválasztani a végrehajtó hatalom élére a következő négy évre."

muszavi választás Irán ahmadinedzsád
Kapcsolódó cikkek