Közélet

Zavargások törtek ki Teheránban az elnökválasztás eredménye miatt

Irán szombaton hivatalosan bejelentette, hogy a pénteki elnökválasztást Mahmúd Ahmadinezsád nyerte. Kihívója vitatja ezt, és hívei Teheránban összecsaptak a rendfenntartó erőkkel.

A hivatalban lévő elnök, Ahmadinezsád a szavazatok 62,6 százalékát szerezte meg, legfőbb riválisa, az egykori kormányfő, Mir Hoszein Muszavi 33,75 százalékot kapott. Muszavi a honlapján közleményben ítélte el a választási eredmény "manipulációját" - számol be a hirado.hu az MTI alapján.

Hívei Teheránban autógumikat égettek a belügyminisztérium épülete előtt, másutt egy kereskedelmi bankot gyújtottak fel, és több száz fiatal csapott össze a rendfenntartó erőkkel, sok rendőr gumibotjával próbálta feloszlatni a tömeget. Szemtanúk szerint az ország fővárosában az elmúlt évtizedben nem volt példa ilyen mértékű erőszakos demonstrációra.

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Szajed Ali Hamenei ajatollah megköszönte az irániaknak a tömeges (85 százalékos) részvételt és arra intette az ellenzéki politikusokat, hogy "tartózkodjanak provokációktól". "Úgy vélem, az ellenfélnek az a szándéka, hogy ellenséges provokációjával aláássa a választás nagyszerűségét" - mondta szombati televíziós beszédében.

Szadek Mahszuli belügyminiszter az eredmény kihirdetésekor elismerte, hogy magában a fővárosban Muszavira több voksot adtak le, mint az elnökre.

zavargás muszavi Ahmadinezsád elnökválasztás Irán
Kapcsolódó cikkek