Közélet

Az embereknek elegük van Jacksonból, mégis nézik

Egy friss közvélemény-kutatás eredményei szerint az amerikaiak kétharmada úgy érzi, túl nagy a médiafelhajtás Michael Jackson váratlan halála körül.

Ennek ellenére az aktuális hírek közül ez az esemény ragadta meg leginkább a nézők figyelmét, és rendkívül sokan, bár Diana hercegnő balesetéhez képest kevesebben, kísérték figyelemmel a popénekessel kapcsolatos információkat.

A Pew Research Center nemrég közzétett közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak mintegy kétharmada úgy érzi, hogy a helyi média túl sokat foglalkozik Michael Jackson hirtelen bekövetkezett halálával. A válaszadóknak közel 30 százaléka vélte úgy, hogy az eset súlyának megfelelő médianyilvánosságot kapott, míg alig 3 százalékuk gondolta, hogy a szükségesnél kevesebbet foglalkozott a sajtó a popkirály tragédiájával – idézi a tanulmányt az ELTE TTK hírleve.

A válaszadók 30 százaléka mondta, hogy a Michael Jackson halálát követő napokban állandóan figyelte a vele kapcsolatos híreket, 28 százalékuk pedig meglehetősen nagy figyelmet szentelt a vonatkozó híradásoknak. A válaszadók további 23 százaléka nem igazán, 19 százaléka pedig egyáltalán nem követte a popkirályról szóló beszámolókat. A társadalmi vonatkozásokat tekintve a nők, a fiatalok és fekete bőrű lakosság figyelmét keltette fel a legjobban a hír.

A nők harmada, a férfiak negyede kísérte kiemelt figyelemmel a média beszámolóit. A negyven év alatti válaszadók 38, a 40 és 64 év közöttiek 27, a 65 éven felülieknek 20 százaléka követte a popkirály halálával kapcsolatos információkat lankadatlanul. Végül, míg a fehérbőrű lakosság 22, addig az afroamerikai válaszadók mintegy 80 százaléka szentelte teljes médiafigyelmét a poplegendának.

A hírek tartalmát tekintve a válaszadók fele úgy érezte, hogy azokban egyforma szerep jutott Jacko munkásságának és magánéletének. Ugyanakkor 26 százalékuk úgy vélte, hogy a média túl sokat foglalkozott az énekes magánéleti botrányaival, míg 11 százalékuk szerint nagyobb szerepet kapott a karrierje, mint az élete.

A kutatás szerint a hírek egész heti eloszlását nézve, Jackson halála, valamint az iráni választásokat követő tűntetések és összecsapások azonos arányú médiafelületet kaptak. Az előbbivel az összes hír 18, az utóbbival a hírek 19 százaléka foglalkozott az adott héten. Ugyanakkor az énekes halálának csütörtöki bejelentését követő 24 órában a hírek 60 százaléka kizárólag az énekesről szólt, míg az iráni események csak ezek 7 százalékába tudtak beférni.

halál hír televízió Jackson média Pew tanulmány
Kapcsolódó cikkek