Közélet

Az SZDSZ vezetése túltette magát a kételyein

Az SZDSZ ügyvivői testülete úgy foglalt állást, hogy a vasárnapi liberális küldöttgyűlés szabályszerűen lesz megtartva.

„Szabályszerűen fogják megtartani az SZDSZ vasárnapi küldöttgyűlését” – közölte szerdán a liberális párt ügyvivői testülete. Alapos megfontolás után az üt többsége a küldöttgyűlés változatlan formában történő megtartása mellett foglalt állást, mivel nem tartotta megalapozottnak a szabályszerűséget kifogásoló véleményeket - írta a szoljon.hu az MTI híre alapján.

Az SZDSZ küldöttgyűlésének mandátumait vizsgáló öttagú bizottság keddi ülésén hárman úgy foglaltak állást, hogy a párt alapszabálya értelmében korábbi küldöttekkel nem lehet tisztújítást tartani.

A név nélkül nyilatkozó liberálisok szerint a küldöttgyűlést a tavaly megváltoztatott alapszabály értelmében minden esetben új küldöttek állításának kellene megelőznie. Ez azonban most elmaradt, mert az országos tanács a korábbi küldöttekkel rendelte el az esemény megtartását.

Sajtóértesülések szerint a mandátumvizsgáló bizottság másik két tagja is azt kérte, hogy a kérdésben az ügyvivő testület szerdai ülésén foglaljon állást. Bőhm András jogi szakvéleményt kért az ügyben, és a jogásznak komoly kétségei merültek fel.

Fodor Gábor a június 7-i EP-választások kudarca után következő ot ülésen mondott le hivatalosan a pártelnökségről. Az ot akkor úgy döntött, hogy a tisztújító küldöttgyűlést július 4-re hívja össze. Miután többen is szabálytalannak tartották a küldöttgyűlés összehívását, az ot később úgy határozott, hogy július 12-én kell megtartani a tisztújítást. A küldöttgyűlés az elnök mellett a 12 tagú ügyvivő testület összetételéről is dönthet.

ügyvivők SZDSZ küldöttgyűlés elnökválasztás
Kapcsolódó cikkek