Közélet

Barbadoson indult a kaposvári őssejtklinika botrány!

Miközben a HVG már hónapokkal ezelőtt arról cikkezett, hogy a barbadosi hatóságok bezáratták a tiltott őssejtterápia miatt a napokban letartóztatott Yuliy Baltaytis és Pákh Imre üzletember vállalkozásaként működő őssejtklinikát, ügyvédeik szerint nem tudtak arról, mi folyt őssejt-ügyben a Seffer-klinikán.

Az őssejtbotrány főszereplőinek előélete meglehetősen regényes. A HVG egy tavalyi cikke szerint a letartóztatott amerikai professzor, Yuliy Baltaytis és Pákh Imre, aki az őssejtlabort üzemeltető IRM Zrt. egyik igazgatósági tagja, Barbadoson is együtt "virágoztatott" hasonló üzletet, 2006 végén a BBC egyik riportja után a hatóságok bezárták a klinikát. A riport szerint a barbadosi klinika nem titkolt módon ukrán forrásból származó őssejtjei milyen feketeiparágat generáltak mindenekelőtt Harkovban és Kijevben.

Úgy találták, hogy sokan pénzért vállalkoztak abortuszra - az embrionális őssejt "alapanyagát" biztosítva -, s feltűnően magas volt azok száma is, akiknél a kezelőorvosok súlyos betegnek mondták a magzatot, művi vetélést javasolva. Egy harkovi kórházhoz köthető gyanús csecsemőhalálozási eseteket is összefüggésbe hoztak az őssejt-kereskedelemmel. Az üggyel a HVG-n kívül foglalkozott a Leleplező című magazin is – összegez a Népszabadság.

A barbadosi klinika bezárása után a helyi sajtónak adott interjújában az ukrán származású alapító, Yuliy Baltaytis professzor búcsúzóul annyit mondott: valahol Európában folytatja tovább a munkát. A professzor tagadott ugyanakkor egy másik vádat, azt, hogy adósak maradtak volna a bérleti díjjal, hiszen - idézzük - "magam vittem a készpénzt a cég tulajdonosától, Imre Pakhtól a bérbeadónak". Az amerikai professzor 2006-os terve egy évvel később Kaposváron valósult meg.

Seffer klinika barbados őssejt Kaposvár pákh
Kapcsolódó cikkek