Közélet

Bauer: "Az SZDSZ-t egészében korruptnak tartják"

A liberális álláspont támogatottsága minden fontos kérdésben messze nagyobb annál, amennyien ma az SZDSZ-re adják szavazatukat – írja Bauer Tamás a Magyar Narancsban.

A közgazdász szerint valószínű, hogy az elmúlt évek megszorításait követően, a világválság fenyegetettségében a liberális gazdaságpolitikának kevesebb a híve Magyarországon, mint tizenöt, vagy tizenkilenc éve, amikor az SZDSZ még húsz százalékot kapott a parlamenti választásokon. „Június 7-én azonban nem a liberalizmus szenvedett vereséget, hanem az a szervezet, amely mindmáig a rendszerváltás legszebb tradícióit hordozó nevet viseli” – véli.



A cikkíró Gusztos Péter blogbejegyzését idézi, ami szerint a bukás oka, hogy túl sokáig sodródott a szocialistákkal az SZDSZ.

Bauer szerint ez az 1998-as vereség óta jellemző megközelítés aligha állja meg a helyét, ugyanis önmagában az, hogy egy párt koalícióban kormányoz, még nem kellene hogy a párt önállóságának elvesztését jelentse, sőt – mint azt sorolja - a liberálisok számos eredményt értek el a kormányon belül. Bauer szerint a párt népszerűségvesztésének valódi okai között az egyik az, hogy az emberek súlyosan becsapva érzik magukat, a 2006-os kampány ígérgetései és az utána következő megszorítások miatt.

Másik ok lehet az egészségügyi reform kudarca, amit a választók egyértelműen az SZDSZ-hez kötnek. „A harmadik ok a korrupció. Ahogy az MDF óta minden kormánypárt, úgy most az MSZP és az SZDSZ támogatottságának elvesztése is jórészt annak következménye, hogy elég anyagi visszaélés, a közpénzek felelőtlen felhasználására utaló eset jutott a közvélemény tudomására ahhoz, hogy mind az MSZP-t, mind az SZDSZ-t egészében korruptnak tartsák” – írja Bauer Tamás.

Magyar Narancs-->

SZDSZ bauer Gusztos vereség
Kapcsolódó cikkek