Közélet

Bocsánatot kértek a robbantásos videóért

A rendőrség az ügyben eredményes, elismerésre méltó, jó munkát végzett, de a pontatlan tájékoztatásért a minisztérium a közvélemény elnézését kéri – összegezte pénteken a Kormányszóvivői Iroda a Magyarok Nyilai terrorszervezet elfogása és Draskovics robbantásos videója körül kialakult helyzetet.

Mint az ismeretes, a múlt héten Draskovics Tibor, rendészeti miniszter által bemutatott, a Magyarok Nyilainak tulajdonított robbantásos videóról kiderült, hogy egy két évvel korábbi „diákcsíny” képei.

A Nemzeti Nyomozó Iroda és a miniszter hosszas tagadás és egymásra mutogatás után kénytelen volt elismerni, hogy a videó nem áll összefüggésben a terrorszervezet tevékenységével, de mint mondták, ez tulajdonképpen nem is lényeges, hiszen a szervezet lebuktatása már önmagában komoly és megkérdőjelezhetetlen eredmény.

A Fidesz és az SZDSZ Draskovics felelősségre vonását és leváltását követelte, a kormány azonban támogatásáról biztosította - az eset után egyébként nyaralni ment - rendészeti minisztert, és annak egyik beosztottját nevezte meg felelősként.

A Kormányszóvivői Iroda pénteken kiadott közleménye elismeri, hogy az ügy egyes részleteivel kapcsolatban valóban tisztázandó aggályok merültek fel, az így okozott „pontatlan tájékoztatásáért” a rendőrség és a minisztérium a közvélemény elnézését kéri.

A közlemény több, a jövőre nézve fontos tanulságot is levon az esetből, többek közt azt, hogy egy, „a közvélemény egészének jogos érdeklődésére számot tartó ügyben különös figyelmet kell fordítani a tájékoztatás valamennyi részletére”.

Valamint, hogy „a miniszteri megszólalások esetén különösen fontos, hogy csak többszörösen ellenőrzött információ kerüljön nyilvánosságra.”

Visszautasítják ugyanakkor azokat a vádakat, amelyek az ügyben megszólalókat félrevezetéssel, különösen pedig bizonyítékok „meghamisításával” illetik, hiszen ilyenre nyilvánvalóan nem került és nem is kerülhetett sor.

bocsánatkérés Draskovics robbantás Magyarok Nyilai
Kapcsolódó cikkek