Közélet

Bokros Orbán újszocialista politikájáról és az alattvalókról

Az MDF szerint újszocialista-populista politikáról tanúskodik Orbán Viktor Fidesz-elnök hétvégi tusnádfürdői beszéde - közölte az MDF országos elnöksége és Bokros Lajos, a párt európai parlamenti (EP) képviselője hétfőn.

"Az újszocialista orbáni politikának a középpontjában az egyéni és közösségi kezdeményezéseket elfojtó, az élet legtöbb területére rátelepedő állam áll" - idézi a közleményt a Népszava.

Az MDF szerint a Fidesz elnökének érvelése szöges ellentétben áll a nyugati jobbközép-kereszténydemokrata-konzervatív politikai gondolkodással, közgazdaságilag pedig egyenesen abszurd, ellene költségvetési, közpolitikai, közgazdasági és politikai-filozófiai érvek szólnak.

Az elnökség és az EP-képviselő úgy véli, kevés adóból csak kicsi, kiadásait tekintve célzottan hatékony állam tartható fenn, hacsak nem akarjuk a jövőt továbbra is elzálogosítani magas hiánnyal és államadóssággal. Hozzátették: az emberek választani akarnak jobb és még jobb minőségű termékek és szolgáltatások között, a javuló minőséget költséghatékonyan csak a piaci verseny tudja előállítani.

Az ellenzéki párt szerint a piaci verseny szabályozandó, de éppen annak erősítése, a szereplők magatartásának áttekinthetősége és összehasonlíthatósága, nem pedig a verseny tompítása, torzítása, netán helyettesítése végett.

"Gyámoltalanná tett alattvalók helyett emelt fővel sokat és eredményesen dolgozó, jól képzett és egyenes gerincű, adót fizetni képes és adót fizető polgárok tömegére van szükség" - fogalmaznak, megjegyezve, ehhez szabad versenyre, a szabad vállalkozásra és az erre épülő kicsi, de a hatékony és tisztakezű államot alacsony adókkal támogató fejlett piacgazdaságra van szükség.

mdf bokros Fidesz Tusnádfürdő
Kapcsolódó cikkek