Közélet

Botokkal, késekkel ölik egymást az ujgurok és a kínaiak

A hivatalos adatok szerint 156 halálos áldozata van Hszincsiang tartományban az ujgurok és a han kínaiak összecsapásainak, az Ujgur Világkongresszus vezetőjének értesülései szerint azonban legalább 400-an haltak meg a lincselésekben és az utcai harcokban.

„Négyszáz ujgur vesztette életét a vasárnap este az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm régió székhelyén kirobbant zavargásokban” – közölte szerdán az Ujgur Világkongresszus 2005 óta egyesült államokbeli száműzetésben élő vezetője.

Rebija Kadír értesülései szerint a legtöbben a rendőrök lövéseitől haltak meg Urumcsiban, sokakat pedig megvertek. A zavargások áttevődtek a tartomány másik nagyvárosára, az Urumcsitól több, mint ezer kilométerre lévő Kasgarra is. A város egyik mecseténél több mint kétszázan gyűltek össze, de a rendőrség feloszlatta a csoportosulást, és ellenőrzőpontokat állítottak fel. A kínai hatóságok emberei házról házra járva kutatják át az ujgurok lakhelyeit, és sokakat letartóztattak.

Peking azzal vádolja Kadírt, hogy tevékeny szerepe van a lázítás szításában, amit a 62 éves ujgur vezető tagad.

Urumcsi muzulmánok lakta negyedében szerdán több ujgur tüntetett késekkel, botokkal felfegyverkezve. Hszincsiang tartomány székhelyén az ujgurok a város han kínai negyedi közelében gyülekeztek. A török nyelvű muzulmán ujgurok az ellen tiltakoztak, hogy a bevándorló han kínaiak jogtalanságokat követnek el közösségük tagjai ellen.

Kedden még a han kínaiak tiltakoztak fegyveresen az ujgur erőszak ellen. A városrészt rendőrkordon zárta el előlük, a hatóságok próbálják fizikailag szétválasztani az ujgur és han közösséget, hogy megelőzzék az újabb erőszakos cselekményeket, az utcai harcokat, és a lincseléseket. Kedd éjjeltől a 2,3 milió Urumcsiban kijárási tilalmat vezettek be, mely este kilenctől reggel nyolc óráig van érvényben.

A mobiltelefonok és az internet működését a hatóságok korlátozzák. A hivatalos adatok szerint 156 halálos áldozata és több mint ezer sebesültje volt az Urumcsiban kirobbant zavargásoknak; több mint 1400 embert őrizetbe vettek.

összecsapások ujgur
Kapcsolódó cikkek