Közélet

Elutasították Laborc panaszait - Hamis vád miatt eljárás indulhat

A Fővárosi Főügyészség elutasította Laborc Sándor NBH-főigazgatónak mindkét panaszát, amit az UD Zrt. ügyében nyújtott be a nyomozások megszüntetése miatt. A Budapesti Nyomozó Ügyészség megvizsgálja, hogy indítható-e eljárás Laborc vagy az NBH más illetékese ellen hamis vád miatt.

A Fővárosi Főügyészség jogerősen elutasította Laborc Sándornak, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) hivatalából szeptemberben távozó főigazgatójának az UD Zrt. ügyében elrendelt, de tíz hónapos eljárást követően megszüntetett nyomozások miatt benyújtott panaszát - jelentette be csütörtökön, sajtótájékoztatón Ihász Sándor fővárosi főügyész.

Laborc egyfelől a vámőrség adócsalás miatt indított, azonban bűncselekmény hiányában megszüntetett nyomozása, másfelől a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) különböző bűncselekmények miatt elrendelt, de bűncselekmény hiányában ugyancsak megszüntetett eljárása miatt élt panaszjogával. A főigazgató egyebek közt azt kifogásolta, hogy szerinte a nyomozó hatóságok nem tettek meg mindent a feljelentésében nevesített különféle bűncselekmények felderítése és bizonyítása érdekében – írja a Népszabadság.

A Legfőbb Ügyészséget képviselő Kovács Attila (Laborc Sándor egy levélben bepanaszolta az UD-ügy nyomozását felügyelő ügyészt a legfőbb ügyésznél, Kovács Attila ezért vett részt a Fővárosi Főügyészség tegnapi sajtótájékoztatóján) egyenesen úgy fogalmazott: az ügy egyik - és talán legfőbb - tanulsága, hogy olyan feljelentést kell tenni, ami tényekkel és bizonyítékokkal kellőképpen alátámasztott. Az NBH-nak minden eszköze és lehetősége meglett volna arra, hogy ilyen feljelentést tegyen.

elutasít UD panasz feljelent NBH főügyészség Nemzetbiztonsági Hivatal Laborc
Kapcsolódó cikkek