Közélet

Kinek tetszik Obama?

Barack Obama rocksztárokéval vetekedő népszerűségnek örvend a külföldi befektetői réteg körében a Bloomberg hírügynökség körkérdése szerint, az Egyesült Államokban viszont kicsit negatív az amerikai elnök megítélése.

Európában és Ázsiában a megkérdezett pénzügyi befektetők, illetve elemzők 87 százaléka nyilatkozott pozitívan Obamáról, az Egyesült Államokban csak 49 százalékuk.

Még rosszabb helyezést kapott az amerikai elnök az otthoniaktól, amikor kifejezetten gazdasági témákról kérdezték a pénzügyi szakembereket: csak 25 százalék vélte Obama gazdaságpolitikáját jónak, illetve kitűnőnek, szemben az európai és ázsiai több mint 50 százalékkal. A felmérés készítői szerint az Obamát övező szimpátia beszédes azzal a zsigeri ellenszenvvel szemben, amely hivatali elődjét, George Busht övezte külföldön.

Európában és Ázsiában öt válaszadó pénzügyi szakemberből több mint négy Obamát választotta Bush-sal szemben a gazdaságpolitikát illetően. Az Egyesült Államokban viszont 43 százalék állt Bush pártján, és 41 Obamáén, amikor gazdasági témákról kérdezték őket.

Más első számú vezetőkhöz képest is jó véleményeket kapott Obama: világviszonylatban 73 százalékos a népszerűségi mutatója a pénzügyi szakemberek között, míg Gordon Brown brit miniszterelnöké 34 százalék, Vlagyimir Putyin orosz kormányfőé 23 százalék, Lula da Silva brazil elnöké 49 százalék. A felmérés július 14. és 17. között készült hat kontinens 1076 Bloomberg előfizetője körében.

Obama népszerűség Bush
Kapcsolódó cikkek