Közélet

Már az sem biztos, hogy jövőre indul-e az SZDSZ a választásokon

A teljes szétszakadás határán táncol az SZDSZ és annak parlamenti frakciója is, sajtóértesülések szerint az sem kizárható, hogy a 2010-es parlamenti választásokon a liberális párt egyáltalán képes lesz elindulni.

Eddig senki sem támadta meg az SZDSZ elnökválasztásának eredményét – tudta meg a Krónika. Korábban többen felvetették: elképzelhető, hogy alapszabály ellenesen hívták össze az elnökválasztó küldöttgyűlést. A fővárosi bíróság tájékoztatása szerint harminc napon belül lehet a törvénysértőnek vélt határozatokat megtámadni a bíróságon, erre tehát még van idő. A július 12-i elnökválasztás után sokan kiléptek a pártból, köztük számos alapító tag is.

Nem lép ki viszont Pető Iván volt elnök, mert szerinte nincs honnan, hiszen az az SZDSZ, amelynek egyik vezetője volt, már nem létezik, ennek az újnak pedig nem a tagja. Szerinte az SZDSZ története belátható időn belül véget ér.

Egy név nélkül nyilatkozó parlamenti képviselő szerint már az is kérdéses lehet, hogy 2010-ben egyáltalán el tud-e indulni a párt az országgyűlési választáson. Ahhoz ugyanis mind a 176 egyéni körzetben képviselőt kell tudni állítani. Kérdéses, lesz-e ennyi jelöltjük, és az is, hogy a sorozatos kilépések, és az új elnök elleni tiltakozások miatt ki gyűjti majd a kopogtatócédulát, vagy ragasztja a plakátokat.

Nem tudni még, mi lesz a parlamenti frakcióval. Retkes Attila pártelnök a küldöttgyűlésen távozásra szólította fel Kóka Jánost a frakció éléről, ő azonban nem akar lemondani. Sajtóértesülések szerint holnap, az ügyvivői testület alakuló ülésén nem szavaznak arról, hogy Kóka János menjen vagy maradjon. Kóka János korábban azt mondta, két héten belül frakcióülést hív össze, azonban ennek időpontjáról még nem tudni.

Három politikus – Béki Gabriella, Gulyás József és Velkei Gábor – állítólag fontolgatja kilépését a képviselőcsoportból. Egy liberális képviselő korábban azt mondta, ha Kóka a küldöttgyűlés álláspontjával szembe menve marad a frakció élén, abban csak a tíz támogatója marad. Egy másik politikus szerint viszont nem ennyire éles a helyzet a képviselőcsoportban. Retkes Attila mindenestre szeptemberig szeretne dűlőre jutni az ügyben. A pártelnök délelőtt tárgyalt, ezért egyelőre nem tudtunk vele beszélni.

SZDSZ liberálisok választások Kóka János kilépések retkes attila
Kapcsolódó cikkek