Közélet

Mentőautóval vitték szavazni a betanított elmebetegeket Moldovában?

Elmegyógyintézetek és öregotthonok lakóit "képezte ki" a moldovai vezetés, hogyan kell voksolniuk a moldovai előrehozott parlamenti választáson, majd csoportosan szállították őket szavazni a mai előre hozott választásokon - írja a krónika.ro.

Rendellenességek közepette zajlik a voksolás Moldovában. A 2,6 millió szavazásra jogosult reggel héttől este kilenc óráig adhatja le voksát.

A Jurnal de Chişinău című lap honlapján megjelent információk szerint a Cioceri nevű helységben lévő idegszanatóriumban élő ápoltakat mentőautóval szállították a szavazókörbe, ahol az előzetes kioktatás szerint kellett voksolniuk. Az intézet 260 bentlakója mellett az ugyancsak a településen található idősek otthona mintegy 300 lakóját is hasonló körülmények között szavaztatták meg. „Azt mondták, az egyes számra kell szavaznunk" - mondta a lap tudósítójának az egyik idős szavazó a fülkéből kijövet - írja a kronika.ro.

Egy moldovai hírügynökség tudni véli, hogy az orosz külügyi hírszerzés utasításba adta a szakadár Transznisztria vezetőinek: biztosítsák Voronin és közeli politikustársai szabad átvonulását orosz területre abban az esetben, ha a kommunisták elveszítenék a választásokat.

Mint azt korábban megírtuk, az EU a mai választások kifogástalan lebonyolítását szabta feltételül a Moldovával ápolt kapcsolatai fejlesztésének.

kronika Moldova elmebeteg szavazók
Kapcsolódó cikkek