Közélet

Miért akar Kóka az MTA elnökével találkozni?

Személyes találkozót kezdeményezett a Magyar Tudományos Akadémia elnökének írt levelében Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője a hétfőn tartott négypárti egyeztetésen javasolt magyar-szlovák "nyelvbékítő" konferencia és vitafórum ügyében – írja a Népszava az MTI nyomán.

Kóka János az MTI-hez szerdán eljuttatott, Pálinkás Józsefnek címzett levélben hangsúlyozza: a pozsonyi parlament által nemrégiben elfogadott nyelvtörvény "a két ország kapcsolatában valódi mélypontot jelent, amely ki kell józanítsa a szereplőket".

A magyar politikai szereplők egyetértenek abban, hogy az emberi jogok olyan sérelméről van szó, amely nem két ország vitája, hanem az európai közösség egészének értékeivel ellentétes. (Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfőn továbbította a négy parlamenti párt által aláírt, a szlovák államnyelvtörvény módosítását kérő nyilatkozatot Pavol Paskának, a szlovák parlament elnökének.) - írja a Népszava.

A kialakult vita rendezésében a politika szereplőin túl, a Magyar Tudományos Akadémiának, amely alapításakor "a hazai nyelv művelésére fölállítandó tudós társaság"-ként határozta meg létének célját, kulcsszerepe lehet - fogalmazott a nyelvtörvény elleni négypárti fellépést kezdeményező szabad demokrata politikus.

Mint írta, az elmúlt napok politikai nyilatkozatai azt a veszélyt hordozzák, hogy a vita végképp elmérgesedhet, a két nép jószomszédi viszonya az önsorsrontó politikai viták martalékává válhat.

Szlovák MTA Kóka pálinkás
Kapcsolódó cikkek