Közélet

Milliárdos kárenyhítés a gazdáknak

Várhatóan mintegy 4,4 milliárd forint lesz idén a mezőgazdasági kárenyhítési alapba, amelyből már a jégverés okozta károkra is jut a gazdáknak – jelentette be a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Csak azok kaphatnak majd a kárenyhítési alapból, akik legalább 30 százalékos árbevétel kiesést szenvednek el a károk miatt.

A mezőgazdasági kárenyhítési alapba várhatóan legalább 4,4 milliárd forint lesz idén - mondta az agrártárca államtitkára a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. Gőgös Zoltán szerint az összeg még nőhet az igények függvényében. Az államtitkár hozzátette: a cél a negyven-hatvan százalékos kárenyhítés.

Hétfőn fogadta el az Országgyűlés azt a törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében ezentúl már nemcsak a fagy, az aszály, és a belvízkár, hanem a jégkárt szenvedett termelők is kaphatnak majd kárenyhítést.

Az új szabályozás szerinti azonban csak azok számíthatnak, akik egyrészt május 15-ig bejelentkeztek a rendszerbe, másrészt június 30-ig megfizették a hozzájárulást.

Mindazonáltal ez nem jelenti azt, hogy nem vonják le a hozzájárulást a tagoktól, az ugyanis adók módjára behajtható a kárenyhítési alap javára, de támogatást nem kaphatnak a kárigényükre.

Gőgös szerint az aszály miatt várhatóan kevesebb igény érkezik majd, mint jégverések és viharkárok miatt, mivel a júniusi esőzések például a kukorica és a napraforgó terméskilátásait nagyban javították az ország számos pontján.

kárenyhítés Gőgös mezőgazdaság
Kapcsolódó cikkek