Közélet

Nem lenne szabályos az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlése?

Kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy szabályszerű lesz-e az SZDSZ vasárnapra összehívott tisztújító küldöttgyűlése - értesült az MTI szabad demokrata forrásokból. A távirati iroda úgy tudja, hogy a szerdai ügyvivő testületi (üt) ülésnek is témája lesz ez a kérdés.

Az SZDSZ küldöttgyűlésének mandátumait vizsgáló öttagú bizottság keddi ülésén hárman úgy foglaltak állást, hogy a párt  alapszabálya értelmében korábbi küldöttekkel nem lehet tisztújítást  tartani - közölték magukat megnevezni nem kívánó források. 

A nyilatkozó politikusok szerint a küldöttgyűlést a tavaly  megváltoztatott alapszabály értelmében minden esetben új küldöttek  állításának kellene megelőznie, de ez most elmaradt, mert az  országos tanács a korábbi küldöttekkel rendelte el az esemény  megtartását - írja a szoljon.hu az MTI alapján.

A jelenlegi helyzetben, illetve a tavaly kirobbant  elnökválasztási botrányt követően az SZDSZ nem engedheti meg  magának, hogy ne szabályszerű keretek között válasszon elnököt és  ügyvivőket - figyelmeztettek.



Az MTI úgy értesült, a mandátumvizsgáló bizottság másik két  tagja is azt kérte, hogy a kérdésben az ügyvivő testület szerdai  ülésén foglaljon állást.

A távirati iroda úgy tudja, hogy Böhm András jogi szakvéleményt  kért az ügyben. A külföldön tartózkodó politikus az erre vonatkozó  kérdésre annyit mondott, hogy felkért egy jogászt és annak véleménye  szerint valóban komoly kétségek merültek fel, de arról nem tud, hogy  azóta mi történt az ügyben.

Hankó Faragó Miklós az MTI kérdésére azt mondta, ő is hallott  arról, hogy a mandátumvizsgáló bizottság több tagja szerint nem  szabályszerű a küldöttgyűlés, de sem megerősíteni, sem cáfolni nem  akarta a kiszivárgott információikat. Azt azonban megjegyezte, úgy  tűnik, hogy a téma elkerülhetetlenül napirendre kerül az ügyvivő  testület szerdai ülésén.

Az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlését vasárnapra hívták össze.  Fodor Gábor a június 7-i európai parlamenti (EP) választások  eredményének nyilvánosságra kerülését követően jelentette be, hogy  felajánlja lemondását a pártelnöki posztról. Az országos tanács (ot)  következő héten tartott ülésen Fodor Gábor hivatalosan is lemondott.  Az ot akkor úgy döntött, hogy a küldöttgyűlést július 4-re hívja  össze.

Miután többen is szabálytalannak tartották a küldöttgyűlés  összehívását, az országos tanács később úgy határozott, hogy július  12-én kell megtartani a tisztújítást.

A küldöttgyűlés az elnök mellett a 12 tagú ügyvivő testület  összetételéről is dönthet.
 

SZDSZ szabálytalan küldöttgyűlés
Kapcsolódó cikkek