Közélet

Obama és Medvegyev megegyeztek az új atomfegyver-egyezményről

Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök aláírta hétfői moszkvai csúcstalálkozóján a hadászati atomfegyverek csökkentésére vonatkozó keretmegállapodást - számol be a Népszabadság.

A megállapodás előirányozza, hogy az említett fegyverekre vonatkozó, ez év végén lejáró START-I szerződést felváltó új egyezményben 1500-1675 darabra csökkentik hét éven belül a két ország nukleáris tölteteinek számát, hordozóeszközeikét pedig 500-1100 darabra - idézi fel a napilap internetes kiadása. A korábbi megállapodás 2200 nukleáris töltetet és 1600 hordozóeszközt engedélyezett.

Obama és Medvegyev megállapodást írt alá arról is, hogy Moszkva engedélyezi amerikai fegyverszállítmányok áthaladását orosz területen az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok számára.

A rakétavédelmi rendszerekkel kapcsolatban azonban nem tudtak megállapodni - a két elnök közös közleménye szerint azonban a felek folytatják az eszmecserét.

A vendéglátó Medvegyev mindemellett úgy fogalmazott, hogy reményei szerint sikerül lezárni a kétoldalú kapcsolatok több nehéz fejezetét, s helyettük újat nyithatnak. Barack Obama még oroszországi látogatása előtt a kapcsolatok újraindításáról ("reset") beszélt. Ennek megfelelően baráti hangnemben zajlott a találkozó.

Obama hétfőn délután érkezett Moszkvába; a csúcs szerda reggelig tart.

Obama Start Medvegyev hordozóeszköz atomfegyver nukleáris nukleáris töltet
Kapcsolódó cikkek