Közélet

Orbán: nem szabad megfeledkezni a baloldal történelmi érdemeiről

A pártokra épülő demokráciákban ritka pillanat köszöntött ránk, amikor az egyik küzdő fél, esetünkben a jobboldal, egyedül maradt a küzdőtéren - emelte ki Orbán Viktor a szombati Magyar Nemzetben megjelent írásában.

Megítélése szerint ez azt jelzi, hogy Európa polgárai azt várják a modern európai jobboldaltól, hogy dolgozza ki a vállalkozás szabadságát továbbra is biztosító, de a mostani gazdasági, pénzügyi válsághoz hasonló újabb megrázkódtatások elkerüléséhez nélkülözhetetlen ellenőrzési és korlátozási rendszereket. A politikus fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a dicstelen vég ellenére sem szabad megfeledkezni a baloldal történelmi érdemeiről - olvasható az MTI összefoglalója a beol.hu-n.
 
A cikkben a Fidesz elnöke kifejtette: nem csupán arról van szó, hogy a pénzügyi válság kellős közepén az európai parlamenti választásokon taroltak a jobboldali pártok, mint például a Fidesz, hanem arról, hogy a jobboldal mindenhol tarolt - "ha ellenzékben volt, ha kormányon, latin és északi, nyugati, közép- és keleti országokban, az magjában és perifériáján, régi demokráciákban és posztkommunista országokban egyaránt".
 
A neoliberalizmus mindent piacosítani igyekvő korszakának összeomlása után a Nyugat most tanulja azt a leckét, hogy "a piac megtévesztő, félrevezethető, védtelen az emberi mohósággal és kapzsisággal szemben" - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor, aki a neoliberalizmus válságát egyben a modern baloldal válságának nevezte, utalva arra, hogy ez a baloldal volt az, amelyik "a neoliberális antropológia kikötőjébe kormányozta saját hajóját".
 
Miközben Orbán Viktor bemutatta ezt az általa "politikai rémtörténetnek" nevezett folyamatot, azt is szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy a dicstelen vég ellenére sem szabad megfeledkezni a baloldal történelmi érdemeiről: arról, hogy a baloldal volt az a politikai mozgalom, amely azt a célt tűzte ki, hogy a tőkével nem rendelkező társadalmi rétegek számára kiharcoljon bizonyos jogokat.

A küldetések azonban "ahogy születnek és felemelkednek, úgy le is hanyatlanak és véget is érnek" - állapította meg Orbán Viktor, majd kijelentette: az európai baloldal küldetése itt ért véget.
 
A politikus arra is kitért, hogy véleménye szerint az Európai Unió új korszakáról szóló tézisek különösen igazak Közép-Európa és kiváltképp Magyarország esetében.

A Fidesz elnökének írása teljes terjedelmében itt olvasható

balodal jobboldal Orbán Viktor neoliberalizmus egyedül maradt
Kapcsolódó cikkek