Közélet

Őssejt helyett sóoldat? - A médiaszereplések buktatták le az orvosokat

A rendőrség egy ukrán beteg illegális sejt-terápiája előtt csapott le a gyanúsítottakra a budapesti Nyírő Gyula Kórház területén működő magánkórházban.

A magánkórházban néhány órára béreltek helyiséget a beavatkozáshoz - ismerteti az őssejtügy részleteit a csütörtöki Népszabadság. A napilap úgy tudja, hogy a helyszínen lefoglalt fecskendőkben és infúziókban azonban őssejtek helyett emberi fehérjét és sóoldatot találtak. Így könnyen lehet, hogy az őssejtet ígérők becsapták a pácienseiket.

A Népszabadság információi szerint a csoport médiaszereplései hívták fel a gyanús beavatkozásokra a rendőrség figyelmét, amelyekből arra lehetett következtetni, hogy noha elvileg tilos, de mégis zajlik gyógyítás embrionális őssejtekkel - számol be a Hírszerző az MTI alapján.

Sarkadi Balázs akadémikus a lapnak azt mondta, hogy embrionális őssejteket a világon sehol nem alkalmaznak hivatalos gyógyításban, sőt ezekkel egyelőre még a klinikai kísérletek előszobájáig sem jutottak el.

A Magyar Hírlap interjút közölt az ukrán-amerikai őssejtkutatóval, Yulij V. Baltaytis-szal, aki még az előtt - tavaly ősszel - nyilatkozott munkájáról a Magyar Hírlap felkérésére, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda őrizetbe vette volna. Az írás szerint a professzor a világ több pontján sikerrel alkalmazta azokat a módszereket, amelyekre itthon hiába kért engedélyt. Főként a szívrohamon átesett páciensek gyógyításában ért el kimagasló eredményeket.

orvosok illegális őssejt beültetés magánkórház
Kapcsolódó cikkek