Közélet

Peking: külföldről szították az ujgur lázadást

Több száz ujgur tiltakozott kedden a nyugat-kínai Hszincsiang autonóm régió székhelyén, Urumcsiban két nappal azután, hogy több mint másfélszáz halálos áldozatot követelő zavargások törtek ki ugyanott.

Helyszíni beszámolók szerint 200-300 helybéli gyűlt össze, zömmel nők. Az ellen tiltakoztak, hogy a rendőrség szerintük ok nélkül vette őrizetbe a családtagjaikat a vasárnap esti zavargások után. Nyugati hírügynökségek tudósítói látták, hogy rövid dulakodás zajlott le a demonstrálók és a rend fenntartására kivezényelt rohamrendőrök között. Helyi idő szerint délre helyreállt a rend - írja a hvg.hu az MTI alapján.

A hivatalos tájékoztatás szerint vasárnap este Urumcsiban egy ujgur tiltakozó gyűlés résztvevői - összesen legalább ezren - han kínaiaikra támadtak az utcán, autókat borítottak fel, és gyújtottak lángra, sok üzletet szétvertek. A zavargásokban 156 ember vesztette életét, több mint ezren megsebesültek; a rendőrség 1434 embert őrizetbe vett.

A kínai kormány disszidens ujgur csoportokat tett felelőssé a vasárnapi zavargásokért. "A tények azt mutatják, hogy ezt (a lázadást) külföldről irányították, és onnan szították" - mondta egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő az Új Kína hírügynökség jelentése szerint. Egy kormányzati szóvivő szerint megvannak azok a felvételek, amelyeken külföldről, telefonon irányítják a csőcseléket Hszincsiangban.

Peking ujgur Lázadás Urumcsi külföld
Kapcsolódó cikkek