Közélet

Sikkasztott az ügyvédnő: A másodfokú ítélet súlyosbított

Sikkasztás miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélt és az ügyvédi tevékenység gyakorlásától véglegesen eltiltott egy hévízi ügyvédnőt a Zala Megyei Bíróság.

Az ügyvédnő éveken át sajátjaként kezelte és elköltötte ügyfelei - nála ügyvédi letétben elhelyezett - pénzét. Mintegy 40 millió forintot vett át tőlük, melyből csak 13 millió forint térült meg, annak ellenére, hogy állítása szerint több milliárdos vagyonnal rendelkezik.

A Zalaegerszegi Városi Bíróság tavaly novemberben hozott első fokú ítéletet vele szemben: többrendbeli sikkasztásban és magánokirat-hamisítás vétségében találta bűnösnek, emiatt próbaidőre felfüggesztett 2 év börtönbüntetésre, 5 millió forint pénzmellékbüntetésre ítélte továbbá 26 millió forintot meghaladó mértékű vagyonelkobzással sújtotta és 7 évre eltiltotta az ügyvédi tevékenység gyakorlásától.

A fellebbezés folyán eljárt Zala Megyei Bíróság 2 év 8 hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki a sikkasztóra, az ügyvédi hivatástól pedig végleg, továbbá a közügyek gyakorlásától 5 évre eltiltotta. Fenntartotta az 5 millió forint pénzmellékbüntetést, a 26 millió forintot meghaladó vagyonelkobzást, és az elsőfokú bíróságnak azt a rendelkezését, amely arra kötelezte az ügyvédnőt, hogy ügyfeleinek fizesse ki az elsikkasztott pénzből eddig vissza nem térített 27 millió forintot.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte a jelentős értékű sikkasztások többszöri elkövetését és azt, hogy a bűntetteket ügyvédként, az ügyfelei és a közte fennálló bizalmi viszony felhasználásával valósította meg.

ügyvéd bizalmi viszony Zala sikkaszt
Kapcsolódó cikkek