Közélet

Szili: Szlovákia így valószínűleg nem lenne uniós tagállam

Szili Katalin példátlannak tartja, amit Szlovákia tett a nyelvtörvény ügyében. Szerinte a törvény ellen erőteljesen fel kell lépni.

"Európának is megvan az a lehetősége, hogy figyelmeztesse Szlovákiát, és tegyen lépéseket az irányba, hogy ezt a törvényt változtassák meg" - mondta a házelnöki posztról való lemondását a hétvégén bejelentő politikus.

Szili szerint, ha ezt a jogszabályt Szlovákia az EU-hoz való csatlakozása előtt fogadja el, akkor valószínűleg most nem lenne uniós tagállam - idézi őt a Távirati Iroda alapján a hirado.hu.

A múlt héten elfogadott, szeptember 1-jén hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár ötezer eurós pénzbüntetést kaphat.

A nyelvtörvény további rendelkezéseirők itt olvashat!

A nyelvtörvény nem lesz hosszú életű, de az emiatt kialakuló negatív megítélés Szlovákiáról igen - írta korábban egy kommentárban a pozsonyi SME újság.

páciens Európa házelnök Szili nyelvtörvény Szlovákia
Kapcsolódó cikkek