Közélet

Túl jó jegyek születtek - Jó ez az érettségi rendszer?

Kiemelkedően jó, 3,65-ös lett idén az országos érettségi átlag. Kevesen buktak meg az érettségi vizsgán, és kettest is alig kapott valaki - idézi fel az InfoRádió. Az ideinél csak 2005-ben születtek jobb eredmények, amikor a matematika vizsgát a tételek kiszivárgása miatt érvényteleníteni kellett.

Szakértők szerint egyre könnyebb az egyetemi felvételit kiváltó, emelt szintű érettségi is, emiatt a vizsga elvesztette az értékét - írja a honlap. Ráadásul évről évre egyre kevesebben választják az emelt szintű érettségit, hiszen e nélkül is könnyedén be lehet jutni számos felsőoktatási intézménybe.

Rudas Imre, a Magyar Rektori Konferencia volt elnöke szerint a jelenlegi finanszírozási rendszer miatt az egyetemek és főiskolák nem érdekeltek a változtatásban.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke szerint a felsőoktatásnak jobban figyelembe kellene vennie, milyen tananyagot írnak elő a középiskolák számára, és ehhez kellene igazítani a felsőoktatási felvételi követelményeket és tananyagot.

Pálinkás József, a MTA-elnök szerint nemcsak az érettségi rendszerrel van baj, az úgynevezett Bolognai Folyamat meghonosítása is ártott a magyar felsőoktatásnak.

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) ezzel együtt korábban kiemelte: Bár rengeteg a hiányossága és a problémája, elképzelhetetlennek tartja a bolognai rendszer visszafordítását.

érettségi felsőoktatás bologna
Kapcsolódó cikkek