Közélet

UD Zrt. ügy - Ki, mit tud?

A Nemzetbiztonsági Hivatal az UD-ügyben tett feljelentéshez olyan lehallgatási anyagokat is csatolt, amelyeket a rendőrség bizonyítékokként nem használhat, mert nem feleltek meg a célhoz kötöttség követelményének. Ez azt jelenti, hogy a lehallgatási engedélyt más bűncselekmény gyanújának igazolására kérték meg, mint amit később a titkos felvétellel bizonyítani akartak - írja a Népszabadság.

"Nem csak az ügyészségen múlt", így reagáltak a Népszabadságnak nevük elhallgatását kérve nyilatkozó rendőrségi és pénzügyőrségi források arra a legfőbb ügyésznek írott levélre reagálva, amit Laborc Sándor, az NBH hétfőn lemondott főigazgatója írt.

A levélben felsorolt aggályok és sérelmek egy részét ugyan ők is osztják - a nyomozást felügyelő ügyész szerintük is inkább lassította, mint segítette volna a kétségkívül szövevényes ügy tisztázását -, határozottan állítják azonban: nem csak az ügyészségen múlt, hogy az NBH feljelentése alapján elrendelt nyomozást a kezdete után tíz hónappal, bűncselekmény hiányában végül megszüntették.

Nehéz volna pontos leltárt készíteni az UD-ügyekről és azok állásáról, mivel az NBH által tett feljelentés alapján indult eljárást ugyan megszüntették, azonban az eredeti feljelentésben nem említett bűncselekményekre is felfigyeltek a hatóságok, s azokban még nem zárult le a vizsgálat.

UD Zrt. ügyészség Laborc lehallgatás nyomozás
Kapcsolódó cikkek