Közélet

"A Jobbik nevű politikai förmedvény" és a romák elleni támadások

A romák elleni támadások ügyében eddig hallgatott pártok, közjogi méltóságok megszólalását várja az MSZP frakciója, és arra kéri a rendőrséget, hogy a különböző találgatások elkerülése érdekében tájékoztassa a nyomozásról a közvéleményt.

Szanyi Tibor szocialista országgyűlés képviselő a Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium épülete előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: a romák ellen elkövetett sorozattámadásnak vannak politikai tanulságai, ugyanis a gyűlöletbeszéd, a fasiszta, náci honlapok és "nagy becsben" álló újságok internetes oldalainak hozzászólásai táptalajai a társadalomban tapasztalható rasszizmusnak és gyilkosságokba torkollottak - idézi a távirati irodát a BAMA.

"Az, hogy Magyarországon könnyűszerrel megtörténhetnek ilyenek, alapvetően az ad hátteret, az az oka, hogy elszabadult az a típusú pokol, amiben ordas szándékokkal, szinte gátlások nélkül lehet mindent elkövetni" - fogalmazott a képviselő, hozzátéve, ennek véget kell vetni, de ez a társadalom támogatása nélkül nem fog menni.

"Elég volt a rasszista terrorból, elég volt a rasszista Jobbik uszításából, ez nem lehet egy Jobbik szemléletű világ" - jelentette ki Szanyi Tibor, hangsúlyozva, hogy a szolidaritás bástyáit meg kell erősíteni, a közjogi méltóságoknak, politikai szervezeteknek és a társadalomnak hallatnia kell a hangját, mert a cigányság elleni rasszista támadás az egész ország ügye, ezért nem maradhatnak némák.

Szanyi Tibor az MSZP-frakció nevében arra kérte a rendőrséget: addig a szintig, ameddig az a nyomozás érdekeit nem sérti, tájékoztassák a közvéleményt azokról a dolgokról, összefüggésekről, amelyek már a tudomásukra jutottak, ugyanis a nemzetközi szálakat és hazai bűnözői köröket emlegető találgatások és a bizonytalanság aggodalomra adnak okot.

Galba-Deák Ádám, a baloldali fiatalokat tömörítő Demokratikus Hálózat elnöke a sajtótájékoztatón megdöbbenésének adott hangot, hogy a roma holokauszt 65. évfordulóján rasszista terrorcselekmény történt. Közlése szerint szeptember elsején felkeresik azokat a településeket, ahol romák ellen követtek el gyilkosságokat és virágot helyeznek el az áldozatok sírjánál, így demonstrálva, hogy van a társadalomnak olyan szelete, amely nem feledkezett meg róluk.

Úgy gondoljuk, hogy a Jobbik nevű "politikai förmedvény" és a szócsövei honlapján vállaltan rasszista és fasiszta szövegek uszításai nélkül nem valósulhattak volna meg a "rasszista terrorcselekmények" - fogalmazott Galba-Deák Ádám.

A Demokratikus Hálózat arra vár választ az igazságügyi és rendészeti minisztertől, hogy a Tettrekész Rendőrszakszervezet, amely májusban szövetséget kötött a Jobbikkal, képviselteti-e magát a romák elleni támadások felderítésére felállított nyomozócsoportban, tudatosan hátráltathatják-e a nyomozást, "mert érdekükben állhat, hogy ne derüljön ki semmi".

Szanyi Tibor arra az újságírói kérdésre, hogy bizonyíték hiányában miért kezelik rasszista indíttatású bűncselekményeknek a romák elleni gyilkosságokat, úgy válaszolt: az eddig ismert jelekből joggal következtethetnek erre, ugyanis egyik esetben sincs magyarázat semmilyen személyes motivációra. Az áldozatok munkába igyekvő, ágyban fekvő emberek, romák voltak. Ha nagyon sok embert ilyen körülmények között lőnek le, akkor egészen biztos vagyok abban, hogy ezekben a támadásokban a származásuk köti össze ezeket az embereket és eseményeket - fűzte hozzá.

MSZP rasszizmus Szanyi Jobbik
Kapcsolódó cikkek